Komandant Kopnene vojske Evropske komande Oružanih snaga SAD u poseti Vojsci Srbije

Ponedeljak, 6.3.2017 | Međunarodna saradnja

Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković primio je danas u Beogradu delegaciju Evropske komande Oružanih snaga SAD, koju je predvodio komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Frederik Hodzis.

Generali Diković i Hodzis razgovarali su o bilateralnoj vojnoj saradnji Srbije i SAD i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu. 

Sagovornici su zajednički konstatovali da vojna saradnja zauzima istaknuto mesto u ukupnim bilateralnim odnosima dveju zemalja, apostrofirajući zajedničke vežbovne aktivnosti, razvoj kapaciteta baze „Jug“ i inžinjerijske čete opšte podrške za učešće u mirovnim operacijama UN. Govoreći o rezultatima dosadašnje saradnje oni su se saglasili da prostor za unapređenje saradnje postoji, posebno u već prepoznatim i uspostavljenim oblastima saradnje.

Takođe je iskazano zadovoljstvo saradnjom u okviru Programa državnog partnerstva R. Srbije i Ohaja čija je deseta godišnjica obeležena prošle godine.

Delegacija Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država predvođena generalom Hodzisom boravila je juče u poseti Kopnenoj vojsci gde ih je, u komandi ovog sastava u Nišu,  primio komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, sa saradnicima.

Dvojica generala razgovarala su o dosadašnjoj saradnji dveju Kopnenih vojski, planiranim zajedničkim aktivnostima u ovoj godini sa osvrtom na realizaciju zajedničke obuke i međunarodnih vežbi u Srbiji i inostranstvu, projektima opremanja Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacija u bazi „Jug“, kao i mogućnostima unapređenja dosadašnje saradnje. Teme razgovora bile su i trenutna bezbednosna situacija i migrantska kriza.

Posle razgovora u komandi Kopnene vojske, general Hodzis je sa generalom Simovićem posetio nišku kasarnu „Mija Stanimirović“, gde su ga komandanti Treće brigade kopnene vojske i Mešovite artiljerijske brigade, pukovnici Predrag Grbić i Zvonko Stojković upoznali sa organizacijom svojih jedinica i najznačajnijim zadacima. Tokom obilaska, gostima je prikazan deo obuke pripadnika ovih jedinica.

Povezane vesti