Svečanost povodom Dana RV i PVO

Petak, 23.12.2016 | Kultura i tradicija

Povodom obeležavanja Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane danas su, u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uručena odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike Srbije.

Odlikovano je 45 pripadnika sistema odbrane za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Srbije i za revnosnu službu.  
 
Izaslanik predsednika Srbije Nedeljko Tenjović, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, zamenika načelnika Generalštaba general-potpukovnika Jovice Draganića i komandanta RV i PVO general-majora Ranka Živaka, uručio je odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i poručio im da se najznačajnije vrednosti vojnog poziva, kao što su između ostalog vernost otadzbini, posvećenost profesiji, odanost, hrabrost i disciplinovanost, ostvaruju vrlinama i ponašanjem pripadnika vojske i da je zato važno da zahvalna otadzbina Srbija oda počast onima koji ove vrednosti zaista poseduju.
 
– Danas iskazujemo zahvalnost i odajemo poštovanje vama koji ste odlikovani, ali odajemo priznanje i vašim prethodnicima koji su bili prvi na braniku otadzbine i svojim slavnim delima dali podstrek izgradnji jače i bezbednije Srbije. Uveren sam da će orden, koji vam je danas uručen, predstavljati podstrek za još bolji rad, a ostalim pripadnicima sistema odbrane primer koji treba da slede, rekao je Tenjović.
 
Tokom nastavka večeri održana je i svečana akademija povodom Dana RV i PVO, u zemunskom Domu vazduhoplovstva, u prisustvu izaslanika predsednika Nedeljka Tenjovića, ministra odbrane Zorana Đorđevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića.
 
Prema rečima komandanta RV i PVO general-majora Ranka Živaka, pripadnici tog vida Vojske Srbije obavljaju svoj primarni zadatak u miru – kontrolišu i štite suverenitet svog vazdušnog prostora i sprečavaju ugrožavanje bezbednosti Srbije i njenih građana iz vazdušnog prostora.
 
– Bez namere i mogućnosti da vam bilo šta novo kažem, svi ste svedoci intenzivne borbe Vlade, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da se na dugoročnoj osnovi, za narednih 10-15 godina, reši problem lovačke avijacije i nabavke helikoptera, kao i da se unapredi operativna sposobnost Vojske Srbije, pre svega i isključivo u cilju odbrane i zaštite nacionalnih interesa. Ako bih sad morao da okarakterišem narednu 2017. godinu, mogao bih je slobodno nazvati godinom velikih očekivanja za RV i PVO. Očekujemo nastavak pozitivnih trendova, nove mlade ljude u našim redovima, novu tehniku, kvalitetnu obuku i ono najvažnije – bezbedno letenje i bezbednost na svakom mestu, izjavio je general Živak i dodao da „očekujemo mnogo ali smo i spremni da radimo i pružimo još više kroz profesionalni odnos naših pripadnika i savesno izvršavanje svih postavljenih zadataka“.
 
Odlukom komandanta RV i PVO, za dugogodišnju i uspešnu saradnju Republičkom hidrometeorološkom zavodu je dodeljena Plaketa RV i PVO 
 
U večerašnjem kulturno-umetničkom programu učestvovali su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Hor „Abrašević“, glumice Jelena i Ivana Žigon, umetnici Jelena Tomašević i Bora Dugić, a u Galeriji Doma vazduhoplovstva „Ikar“ priređena je izložba fotografija „Beograd iz vazduha“. 
 
Dan RV i PVO obeležava se u znak sećanja na 24. decembar 1912. godine kada je, na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog Đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.

Povezane vesti