Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Sajmu knjiga

Četvrtak, 27.10.2016 | Aktuelnosti

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba posetili su danas Sajam knjiga i štand Medija centra „Odbrana“.

Direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandzin ukratko je predstavio ponudu izdanja za ovogodišnji Sajam knjiga, posebno istakavši uspeh  edicije „Srpske vojvode“, jednog od izdanja kojim se MC „Odbrana“ i ove godine priključuje obeležavanju 100 godina od Prvog svetskog rata.

„Kako sam obavešten, najveće interesovanje posetilaca vlada upravo za knjigama o srpskim vojvodama. Pomenuo bih i knjige „Rečna flotila 1915–2015“ Boška Antića i Dragana Spasojevića, zatim „Zarazne bolesti u srpskom narodu i vojsci tokom ratova u 20. veku – rad srpskog saniteta na njihovoj prevenciji i lečenju“ Dragana Mikića, „Od partizanskog saniteta do sanitetske službe vojske 1941–1945“ Veljka Todorovića i Branislava Popovića, te „140 godina Vojnogeografskog instituta“ Radoja Bankovića, Slaviše Tatomirovića, Dejana Đorđevića i Marka Milašinovića“, rekao je Karapandzin.

On je istakao da je Aleksandra Pećinar uradila odličnu knjigu o srpsko-grčkim savezničkim i diplomatskim odnosima tokom Prvog svetskog rata, i da interesovanje vlada i za delima o verskoj službi u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, Jovanu Dragaševiću, obaranju  tzv. „noćnog sokola“ tj. aviona F-117, zatim borbenima avionima u Prvom svetskom ratu, kraljevskom vazduhoplovstvu, energetskoj bezbednosti i gasnoj geopolitici, političkim deliktima i atentatima, tajnim društvima i njihovim ciljevima, kao i poznavanju ubojnih sredstava.

Prisutnima se obratio i pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, koji je pozdravio ideju o aktiviranju pripadnika Vojske Srbije da se bave pisanjem stručnih dela. „Danas je jasno da će knjiga ovakva kakvom je znamo preživeti bez obzira na pojave novih tendencija, a ona je svakako, ma u kakvom obliku bila, potrebna vojnoj struci i studijama na Vojnoj akademiji. Zbog toga i ovo što radi Medija centar 'Odbrana' ima i te kakvog smisla. Ostaje da pronađemo pravi  način i modalitet kako da takav angažman pripadnika Vojske podstaknemo i nagradimo“, kazao je pomoćnik ministra.

Povezane vesti