Vojska modernizuje jedinice protivvazduhoplovne odbrane

Petak, 16.2.2018 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, obišli su danas dežurnu jedinicu u sistemu snaga protivvazduhoplovne odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, obišli su danas dežurnu jedinicu u sistemu snaga protivvazduhoplovne odbrane u sastavu Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Nakon obilaska, ministar Vulin je istakao da Vojska Srbije dežura svakog dana i da je naše nebo bezbedno, baš kao što je bezbedno i naše kopno.

- Vojska Srbije, bez obzira na praznike ili bilo koji dan, je uvek spremna da sačuva naš suverenitet i da garantuje bezbednost svakog građanina naše zemlje. Nakon dugog niza godina, Vojska Srbije napreduje i materijalno, u smislu položaja svojih pripadnika, ali i tehnički. Ne samo da smo nabavili nove „migove“, ne samo što ćemo nabaviti nove helikoptere, već radimo na razvijanju naše protvvazduhoplovne zaštite. Tako posle dugog niza godina, vršimo modernizaciju naših PVO sistema „KUB“, za koje očekujemo da će modernizovani uskoro ući u naše naoružanje, ali najvažnije od svega je to što ćemo modernizaciju izvršiti domaćom pameti, domaćim znanjem, što su nosioci modernizacije VTI, Jugoimport, Elektronski fakultet iz Niša i zahvaljujući tome što rade naši inžinjeri, naša pamet, mnogo je jeftinije i sve je baš onako kako mi želimo – naglasio je ministar Vulin.

Prema rečima ministra odbrane svako ulaganje u Vojsku Srbije na kraju se pokaže kao ulaganje u domaće znanje i domaću pamet.

Govoreći o današnjem obilasku general Diković je istakao da je danas proveren rad jedne od jedinica koja je u sistemu dežurstva i PVO Vojske Srbije.

- Proverili smo sposobnost te jedinice i ispravnost tehnike i mogu da zaključim da je tehnika ispravna, da su posade i posluge obučene za postupanje u različitim situacijama i njihov rad bih ocenio kao vrlo dobro. Sa vojnicima smo obavili razgovor o stanju, zadovoljstvu, uslovima života i rada, njihovim razmišljanjima o mogućnostima poboljšanja statusa, standarda, ispravnosti tehnike, sredstava i opreme i primetno je jedno veliko zadovoljstvi i motivacija svih pripadnika, od vojnika do oficira, koja je proizvod brige, koja je ispoljena nešto intenzivnije u poslednje vreme i nadamo se da će se tako i nastaviti – naglasio je general Diković dodajući da nije reč samo o zadovoljstvu zbog brige o statusu i standardu, već i brige zbog tehnike.

Prema njegovim rečima, povećana je ispravnost tehnike, ima više sredstava za održavanje i kada se to spoji, sa statusom i standardom, onda je rezultat zadovoljna jedinica i zadovoljan vojnik.

- To je naš cilj kome ćemo i u narednom periodu težiti i naša je želja da svaki pripadnik vojske bude izuzetno zadovoljan i motivosan i to je jedan od uslova da će uspešno izvršiti zadatak – istakao je načelnik Generalštaba.

Današnjem obilasku su prisustvovali i komandant RViPVO general-major Ranko Živak i komandant 250. raketne brigade pukovnik Tiosav Janković, koji je, tokom današnjeg obilaska, ministra odbrane i načelnika Generalštaba informisao o zadacima, nameni i sastavu dežurne raketne baterije u sistemu PVO. 

Povezane vesti