Обука официра за навођење у 126. бригади ВОЈИН

Понедељак, 28.8.2023 | Обука
У јединицама 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења у току је редовна обука официра за навођење борбене авијације у ловачкој намени и пружање навигацијске помоћи ваздухопловима у ванредним околностима.

Обуку пролазе старешине на дужностима официра за навођење у четама ВОЈИН ради одржавања захтеваног нивоа оспособљености за реализацију наменских задатака у ваздухопловној комуникацији и контроли ваздушног простора Републике Србије. Акценат је на тренажу и додатном оспособљавању младих старешина, како би и они достигли највише стандарде обучености које захтева специфичан процес контроле и вођења ваздухоплова.

Активност се реализује у координацији са летачком обуком посада ловачке авијације, чиме се постиже оптимална увежбаност свих елемената у стално задејствованим снагама, у реалном времену и условима најприближнијим могућој стварној ситуацији. Током обуке, официри за навођење сарађују и са  Контролом летења Србије и Црне Горе, са којом увежбавају процедуре за пружање навигацијске помоћи ваздухопловима изнад територије Републике Србије.

Реализацијом ове обуке, која се у 126. бригади ВОЈИН изводи у циклусима током целе године, унапређују се сарадња и садејство свих учесника у ваздухопловној комуникацији, а тиме и укупне способности јединица Ратног ваздухопловства и ПВО за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије.

Повезане вести