Ђорђевић, Диковић и Живак на месту пада авиона

Петак, 7.4.2017 | Актуелности

Министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић и командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак обишли су место пада авиона „Супер галеб Г-4“ у рејону села Слатина.

Министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић и командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак обишли су место пада школско-борбеног авиона „Супер галеб Г-4“ у рејону села Слатина, надомак Уба.

Авион Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, срушио се данас око 10.30 часова током извођења редовне летачке обуке и том приликом животе су изгубили пилоти потпуковник Ненад Ћулибрк из Команде РВ и ПВО и капетан Дејан Пандуровић из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде.

- У име свих припадника Министарства одбране и Војске Србије, и у своје лично име, изражавам најдубље саучешће породицама погинулих пилота. Реч је о врхунским, искусним пилотима и овај је губитак ненадокнадив и за нас и за породице. Будите уверени да ћемо учинити све да као министарство помогнемо породицама страдалих – изјавио је министар Ђорђевић у обраћању медијима.   Он је рекао да је у циљу расветљавања узрока несреће начелник Генералштаба формирао комисију, а да је Инспекторат одбране добио налог за ванредни инспекцијски надзор.
 
Генерал Диковић је такође изразио саучешће породицама страдалих и подвукао да је њихова смрт ненадокнав губитак и за породице и за Ратно ваздухопловство. Стручни истражни органи расветлиће узрок несреће, рекао је начелник Генералштаба.
 
Данашњи лет, према речима команданта РВ и ПВО генерал-мајора Ранка Живака, био је редован у оквиру реализације летачке обуке.
 
- Пилоти су били одлично оспособљени. Лично сам био присутан на аеродрому Батајница када су кренуле припреме за задатак. Они су полетели, јавили се у одласку преко Инђије и Шапца и после тога смо изгубили контакт – рекао је генерал Живак. После тога је, према његовим речима, покренута акција трагања и спасавања и убрзо је пронађено и обезбеђено место несреће.
 
Командант РВ и ПВО такође је у својој надлежности формирао стручну комисију која ће имати задатак да испита све околности удеса. 

Повезане вести