Dan Kopnene vojske i roda pešadije

Četvrtak, 16.11.2023 | Kultura i tradicija
U komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije danas su svečano obeleženi Dan vida Kopnene vojske i Dan roda pešadije, u spomen na 16. novembar 1914. godine, kada je počela Kolubarska bitka.

Centralna svečanost je održana u Domu Vojske Srbije u Nišu, na kojoj su uručene nagrade najboljim pojedincima i sumirana ključna dostignuća u izgradnji operativnih i funkcionalnih sposobnosti ovog vida Vojske Srbije.

U osvrtu na postignute rezultate u godini za nama, istaknuto je da su pripadnici Kopnene vojske, bez obzira na brojne izazove, pokazali moralnu snagu, profesionalizam i posvećenost u realizaciji dodeljenih zadataka, pre svega duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, čime su dali pun doprinos očuvanju mira i bezbednosti građana Republike Srbije.

Povodom praznika, u garnizonima i garnizonskim mestima širom Srbije položeni su venci i cveće na spomen-obeležja posvećena učesnicima oslobodilačkih i odbrambenih ratova Srbije, a vojni orkestar iz Niša je izveo promenadni koncert na gradskim ulicama i trgovima.

Pripadnici Kopnene vojske su obeležili i krsnu slavu Đurđic, a svetu arhijerejsku liturgiju tim povodom služio je vikar patrijarha srpskog Porfirija, episkop lipljanski i vojni Dositej. 

Danas su svoj praznik, u spomen na Kolubarsku bitku i jednu od najvećih pobeda srpske vojske u istoriji, obeležili i pripadnici Centra za obuku kopnene vojske. Na svečanosti tim povodom u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu su dodeljena priznanja najistaknutijim pojedincima i sumirani rezultati rada jedinice, koja je u prethodnoj godini uspešno realizovala stručno-specijalističku obuku svih kategorija stalnog i rezervnog sastava Vojske Srbije.

Povezane vesti