Polaganje venca povodom Dana Vojske Srbije

Petak, 23.4.2021 | Kultura i tradicija
Izaslanik vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović položio je danas venac, uz vojne počasti, na Spomenik neznanom junaku na Avali povodom Dana Vojske Srbije — 23. aprila.

Ministar Stefanović je venac položio u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-majora Duška Žarkovića, a u spomen-knjigu je upisao:

 „Istrajan, ponosan i hrabar. Baš takav je naš narod. Opstao je, uprkos brojnim iskušenjima kroz vekove, zahvaljujući nesalomivoj jačini duha i volje. Srpski vojnik njegovo je oličenje.

Naši besmrtni junaci, i danas vam odajemo poštu, jer su vaša žrtva i herojski podvizi nezamenljivi uzor jedinicama i komandama Vojske Srbije. Ostavili ste im u amanet slobodnu otadzbinu. Inspirisani vašim delima i danas časno nose vojničku uniformu i nikada ne posustaju u borbi za bezbednu i bolju Srbiju. Bili biste ponosni na njih.

Heroji, večna vam slava i hvala!“

Na Cveti 23. aprila 1815. godine u Takovu podignut je Drugi srpski ustanak, koji predstavlja istorijsku  prekretnicu u stvaranju moderne srpske države i vojske i ovaj datum Vojska Srbije obeležava kao svoj praznik od 2012. godine.

Povezane vesti