Vežba jedinica Kopnene vojske „Čelik 2008“

Petak, 17.10.2008 | Obuka

Na Intervidovskom poligonu Pasuljanske livade danas su pripadnici Treće brigade Kopnene vojske i Mešovite artiljerijske brigade izveli taktičku vežbu sa bojnim gađanjem „Čelik 2008“.

Na Intervidovskom poligonu Pasuljanske livade danas su pripadnici Treće brigade Kopnene vojske i Mešovite artiljerijske brigade izveli taktičku vežbu sa bojnim gađanjem „Čelik 2008“ .

Vežbi su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš, sa saradnicima, kao i delegacija italijanske vojske na čelu sa načelnikom Generalštaba Kopnene vojske Italije general-potpukovnik Fabriciom Kastanjetijem.

U okviru vežbe prikazani su rad taktičkog operativnog centra brigade KoV na planiranju i upotrebi ojačanog tenkovskog bataljona u protivnapadu na težištu odbrane brigade KoV, bojno gađanje tenkovske čete u napadu i bojno gađanje artiljerijskog diviziona u podršci oklopnim jedinicama u napadu.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je izjavio da su vežbom „Čelik 2008“, poslednjom u ovoj godini, ispunjeni svi planovi kao i da su sve brigade imale mogućnost da vežbaju, što ranije nije bio slučaj. On je dodao da sledeće godine očekuje ulaganje i u materijalna sredstva, koja se uveliko nabavljaju.

„Ministarstvo odbrane će insistirati da budzet, koji mu se daje za sledeću godinu bude takav da, bez obzira na rebalans, omogući obavljanje svih planiranih aktivnosti. Ovo je oblast u kojoj može da se štedi tako što se unutar našeg razdela budzet dobro napravi, ali ne tako što nećemo vežbati“ , rekao je ministar Šutanovac.

Kako je naglasio, prioritet nabavki, koje iziskuje vreme, jesu oklopni točkaši, a pored opreme koja ide redovnim putem neophodna je i ona za Specijalnu brigadu kao i za telekomunkacije.

Načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Zdravko Ponoš je rekao da je vežba pokazala da vojska izvlači maksimum i pored smanjenih sredstava. „Ovo je godina vežbovnih aktivnosti. Danas je na vežbi učestovalo 500 ljudi ali je na dan kada su nedavno pripadnici Druge brigade izvodili vežbu na poligonima ukupno 5.000 pripadnika VS izvodilo vežbovne aktivnosti, kada su prikazali visoku stručnost i znanje. To dokazuje da i u okviru skromnog budzeta možemo da izvedemo sve planirane godišnje aktivnosti“, istakao je general Ponoš.

Posebno zanimanje posmatrača vežbe „Čelik 2008“ privukli su pokreti tenkovskog mehanizovanog i streljačkog voda, izviđačke patrole, marševskog i borbenog osiguranja koji su efikasnim dejstvom iz tenka M84, borbenog vozila pešadije M80A, nore, gvozdike, protivavionskog topa 40mm i različitih vrsta pešadijskog naoružanja dejstvovali po zamišljenom protivniku. U posebnom segmentu vežbe mešoviti logistički vod je prikazao radnje i postupke na stvaranju uslova za život i rad jedinica na logorskoj prostoriji.

Povezane vesti