Жене у Војсци

Разводник Маја Радаковић, инжињерац-пионир

Разводник Маја Радаковић, инжињерац-пионирЗавршена Средња саобраћајна школа и звање техничара друмског саобраћаја нису успели да Маји Радаковић из Бешке-питомог сремачког места тик уз обалу Дунава, помуте снове о униформи и војсци, сањане од раних девојачких дана. Без оклевања се пријавила на конкурс Прве бригаде за пријем у професионалну и убрзо се обрела на индивидуалној војничкој обуци у Првом центру у Сомбору.

Иако је желела да постане везиста, без икаквих претходних сазнања о дужностима у инжињеријском батаљону Прве бригаде, Маја се одлучује за једино упражњено место, професионалног војника пионира, са којом се упознаје тек на стручно специјалистичкој обуци у матичној јединици.

Од тада су рад са есксплозивом, минирања и разминирања, израда пролаза у минским пољима, рушења објеката експлозивом, постали саставни део свакодневне Мајине обуке и војничког ангажовања. Адреналина и узбуђења на претек, али и преко потребног високог степена знања, стручности, пажње и посебно минерске сталожености.

По речима разводника Маје Радаковић, када се приступа раду са експлозивом мисли морају бити усмерене искључиво на то што се ради, никако се не сме допустити да, ни за тренутак,  одлутају на неку другу страну. То у раду пионира, без обзира на заштитну опрему која тежи и до 40 килограма, може проузроковати фаталне последице, како за њега тако и за његове другове и околину.

Разводник Маја Радаковић, инжињерац-пионирИзузетно мотивисана за војнички позив, у непуне две године године, Маја је стасала у изузетног професионалца па је од стране команде батаљона предложена и за Лидерски курс који ће јој отворити могућност за стицање подофицирског чина.

Део свог слободног посвећује и спортском стрељаштву у коме већ остварује запажене резултате, тако је на Спортском првенству Прве бригаде освојила бронзану медаљу у гађању из аутоматске пушке.

Иако се говорило да се животни позив бира само једном у животу, садашња реална свакодневница, без обзира на хтења и жеље, намеће потребу размишљања о честој промени радног места. За разводника Мају Радаковић то не важи, она је у униформи професионалног припадника Војске Србије већ увелико трасирала своје животно опредељење.