Отворени дан

„Отворени дан“ на нишком војном аеродрому

Kапије нишког војног аеродрома данас су биле широм отворене за бројне посетиоце акције „Отворени дан“. Домаћин манифестације био је 161. батаљон за обезбеђење нишког аеродрома, а организатор 98. ваздухопловнa бригадa.

Посетиоци су први пут на једном месту могли да виде летелице, наоружање и опрему свих јединица које су базиране у Нишу. Поред 98. ваздухопловне бригаде, у „Отвореном дану“ учествовали су и припадници 230. самоходног ракетног дивизиона за противваздухопловна дејства, 63. падобранског батаљона, 3. бригаде Копнене војске, 3. батаљона војне полиције и 21. батаљона везе.

У првом делу програма, падобранци и војни полицајци демонстрирали су практичну употребу борилачких вештина, а војници из 63. батаљона извели су демо скок и десант. Противтерористичка јединица војне полиције приказала је спуштање из хеликоптера низ конопце. Пилоти из Ниша и Краљева надлетали су Ниш и приказали гашење пожара помоћу хеликоптера Ми-8 с ведром и спуштање противтерористичких тимова.

Традиционално, за „Отворени дан“ највише су били заинтересовани основци и средњошколци, а део њих своју будућност види у Војсци Србије.

Током трајања читаве манифестације, за госте су биле отворене спомен собе српске авијатике и 63. падобранског батаљона.