Копнена војска | Јединице и установе Копнене војске

Друга бригада КоВ

Друга бригада Копнене војске састоји се од пешадијских, оклопно-механизованих, артиљеријских и артиљеријско-ракетних јединица ПВО, инжињеријских и јединица везе.

Командант Друге бригаде КоВ је пуковник Жељко Кузмановић.Команда Друге бригаде КоВ се налази у Краљеву, а јединице су стациониране у Новом Пазару, Рашкој, Пожеги, Ваљеву и Краљеву.


ФОТО >>>


ОРГАНИЗАЦИЈА И СТРУКТУРА

 


ЗАДАЦИ
 

  • изградња и одржавање оперативне способности за извршавање задатака у оквиру мисија Војске Србије,
  • обезбеђење административне линије према Косову и Метохији у оквиру Копнене зоне безбедности на три базе,
  • обучавање и увежбавање команди и јединица за извршење наменских задатака,
  • припрема и ангажовање јединица за пружање помоћи цивилним властима у санацији последица евентуалних природних непогода и катастрофа.

НАОРУЖАЊЕ

ОБУКА

У јединицама Друге бригаде КоВ изводи се стручноспецијалистичка обука припадника рода ОМЈ, пешадије, артиљерије, инжињерије и рода АРЈ ПВО

ТРАДИЦИЈЕ

Друга бригада КоВ формирана је 28. 03. 2007. године, од делова  252. оклопне, 20. моторизоване, 305. инжињеријске, 37. моторизоване бригаде и 401. артиљеријско-ракетне бригаде ПВО. У њен састав ушли су и делови 228. батаљона везе, 24. батаљона за специјална дејства. и 524. логистичке базе Генералштаба ВС.

Дан Друге бригаде КоВ обележава се 12. јула. Тог дана 1805. године Ђорђе Петровић Карађорђе, вођа Првог српског устанка, са 6.000 устаника, кнезовима и највиђенијим српским војводама тог времена извојевао је победу над Турцима у ослобођењу тадашњег Карановца, а данашњег града Краљева са околином. У историји је тај датум познат као бој на Карановцу. Потпуна победа и ослобађање Карановца од турске власти извојевана је како успешним командовањем, тако и преговарачким способностима Карађорђа.