Жене у Војсци

Официр и дама

Дa уђе у војску одлучили су - гени. Потпуковник Мирјана Миленковић, ћерка официра, одрастала је у кући у којој се војнички позив величао.

- Брат није био заинтересован да крене очевим путем, а неко је "морао" да настави традицију - каже начелник Одсека за међународну војну сарадњу у Кабинету начелника Генералштаба војске Србије, Мирјана Миленковић, прва Српкиња која је ступила на ову важну војну дужност.

Дама која преговара са колегама из других армија униформу је обукла одважна да покаже и да је све мање професија које су "чисто мушке". У време када је уписала факултет и почињала да ради било је, каже, мало жена којима је војнички позив био опредељење.

- Раније се с подозрењем посматрала жена у униформи, било је незамисливо уклопити строг костим са шминком, минђушама, шналицама, али генерације које су долазиле стварале су другачију слику - да је бити жена професионални војник посао као сваки други.

Искуства стечена у сарадњи са странцима драгоцена су. Мирјана сматра да је у војном позиву то посебно важно, јер војници, из ма које земље да су, у ствари говоре истим језиком, а за посао којим се бави најважнија је непосредна комуникација:

- Имала сам задовољство да упознам много иностраних колега који обављају сличне послове, учила од њих. И данас смо у контакту и знам да би, ако бих се обратила за помоћ, увек притекли.

Од Мирјаниног доласка међународна војна сарадња знатно је интензивирана, али она резултате доводи у везу са планом даљих интеграција Србије.

- У протекле пре свега две године реализовано је много сусрета високог војног нивоа, много експертских сусрета, војних вежби, заједничке обуке. Србија је прошле године била успешан домаћин Конференције начелника генералштабова балканских земаља. Не памти се када је војни скуп тако високог нивоа последњи пут организован на овим просторима. За највећи професионални успех сматра то што се, као жена, налази на овако високој позицији у Генералштабу Војске Србије, у готово чистој мушкој средини и што успешно сарађује са колегама.

- Могу да се похвалим да подршку заиста имам, али и разумевање и пажњу, коју ми, као прави официри и џентлмени, поклањају. 


ПОЗИВ

Однедавно, почео је упис девојака на Војну академију. Будућим колегиницама Мирјана поручује да је војни позив одговоран, захтеван, али и леп. Војска је специфична средина са јасним и прецизним правилима, али пружа могућност креације, самоиницијативе, учи да постанете добар лидер, да се усавршавате и напредујете у служби.