Интервјуи
19.09.2008

ИНТЕРВЈУ ГЕНЕРАЛ-МАЈОРА ДРАГАНА КОЛУНЏИЈЕ ЗА "ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ"


Поздрављање старешина без капе, одлазак на фискултуру после јутарње смотре, државна застава која може да се на јарболу вијори и дању и ноћу - само су неке од промена Правила службе Војске Србије која су на снази од првог септембра. Последње измене, осим што су прописе прилагодиле важећим законима, новим називима и терминологији, између осталог, и отвориле су врата женама официрима и верској служби у Војсци.

Према речима начелника Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Драгана Колунџије, нови прописи су одмах по доношењу - практично у примени.
- Правила су прилагођена новом имену Војске Србије, као и променама у њеном саставу, у коме нема више ратне морнарице и граничних јединица - објашњава генерал Колунџија. - Уз то, били смо у обавези да у ПС уврстимо и правила садржана у другим законима који се тичу, пре свега, војничке заклетве, почасти председнику, цивилно-војне сарадње...

У Војсци истичу да Правила службе уређују комплетан живот у Војсци - од „устајања до повечерја“, а доноси их председник Републике, који је и командант оружаних снага. Отуд је овај акт најважнији за свакодневни живот у касарнама и гарнизонима.
Иако је Законом о војсци предвиђено да ће бити регулисана посебним актом, Правила по први пут обухватају и - верску службу. Прописано је да свако може да упражњава своје верске потребе и обичаје.
- Уведена је могућност поздрављања и без капе, што је много практичније - наставља генерал Колунџија. - Осим
тога, државна застава, по новом, може да се непрекидно вијори испред Генералштаба ВС и зграда команди. Једини услов је да је стег адекватно осветљен.
Међу већим изменама наш саговорник истиче и могућност да Војска може да ангажује неку од специјализованих регистрованих агенција за обезбеђење. Досадашња пракса да објекте, међу којима је велики број празних и порушених још 1999. године, обезбеђује војска, показала се као непрактична и скупа.

Променама у ПС дефинисано је место и улога жена у војсци. Прописан је тако изглед и облачење дама у униформи, као и услови за становање и рад лепшег пола. Правила службе кажу да ће жене носити прописане униформе, уредне фризуре и дискретну шминку. Жене војна лица ословљаваће се, као што је у војсци уобичајено - по чину, с тим што ће млађи по рангу старијег ословљавати додајући испред - госпођо.

БРИЈАЊЕ И ДАЉЕ - ОБАВЕЗНО
У поступку допуне Правила службе међу предлозима се нашла и идеја да се појединим припадницима Војске Србије дозволи - ношење браде.
- Иако постоји у неким армијама, брада у војсци је више изузетак него правило - објашњава генерал Колунџија. - Између осталих, бријање је обавезно у војскама Велике Британије, САД, Русије, Румуније... Било је и идеја да брада буде привилегија резервисана само за официре и подофицире одређеног ранга. Овај предлог је после анализе свих предности и мана одбијен, што због хигијенских разлога, што због стварања непотребних разлика међу припадницима Војске.

 

Email