Вести
22.06.2009

Министар Шутановац посетио Универзитетско село, ВМА и Војну академију


Mинистар одбране Драган Шутановац, са сарадницима, посетио је данас Војну академију, Војномедицинску академију и Универзитетско село у новобеоградком блогу 67. како би сагледао достигнути степен припремљености ресурса из система одбране за 25. летњу универзијаду. У изјави за медије, министар Шутановац констатовао је да је систем одбране испунио свој задатак и да је велики део посла везан за Универзијаду завршен квалитетно и на време. Шутановац је рекао да са становишта Министарства одбране и Војске Србије Универзијада може да почне.

Министар је изразио наду да нова поликлиника коју је ВМА опремила у Универзитетском селу неће имати пуно посла током Универзијаде. Он је оценио да поликлиника испуњава стандарде какви су поштовани током Олимпијаде у Пекингу и додао да је неопходан велики труд и стручност да би се такав посао квалитетно урадио. Шутановац је подсетио да се више од 1.500 припадника МО и ВС ангажује на пословима везаним за Универзијаду, те да ће око 900 припадника МУП-а бити смештено у објектима Војне академије и Војне гимназије. То, према речима министра одбране, говори да је систем одбране један од најзначајнијих партнера и суорганизатора Универзијаде.

Шутановац је рекао да ће медицинска опрема и возила коју су новинари имали прилику да виде остати у власништву Војномедицинске академије и осталих војномедицинских центара. Он је нагласио да је стадион Војне академије опремљен најсавременијом атлетском стазом за потребе Универзијаде и да је у том смислу јединствен међу сличним војним спортским објектима у Европи.

Небојша Илић, председник Извршног комитета Универзијаде захвалио се министру Шутановцу и Министарству одбране због помоћи у организацији тог великог такмичења и на чињеници да су у делу посла који је поверен систему одбране не само поштовани, него и премашени стандарди.

Војномедицинској академији поверена је здравствена заштита учесника Универзијаде. У том циљу, у Универзитетском селу, опремљена је поликлиника размештена у 15 просторија централног објекта, а лекарски тимови ВМА налазиће се и на 44 позиције где ће се одржавати такмичења и тренинзи (Београд 33, Вршац 1, Нови Сад 1, Инђија 2, Стара Пазова 1, Зрењанин 1, Смедерево 2, Лазаревац 2, Обреновац 1). Поликлиника и лекарске екипе које ће на теренима бринути о здрављу спортиста опремљене су најсавременијом медициском опремом. У поликлиници има осам специјалистичких служби са лабораторијом, дневном болницом и изолатором. Поред наменских средстава у износу од 192 миниона динара Војномедицинска академија уложила је 126 милона динара из сопствених прихода док је из буџета додато још 37 милиона.

На атлетском стадиону Војне академије одржаваће се тренинзи атлетичара, а у Спортском центру ВА такмичара у џудоу. У том циљу потпуно је реконструисан стадион на коме је постављена тартан стаза (трећа у Београду после стадиона Ц.Звезде и Партизана), а у Спортском центру постављен је нови систем климатизације. Реконструкцију атлетског стадиона финансирала је ПД «Универзијада Београд 2009» у износу од 129 милиона динара. Војна академија из сопствених средстава издвојила је 3 милиона за уређење трибина.За радове у спортском центру издвојено је 8 милиона динара.

У кругу касарне Војне академије у току су завршни радови изградње терена за стреличарство на коме ће се одржавати и тренинзи и званична такмичења. Процењена вредност радова износи 50 милиона динара.

Систем одбране пружаће и логистичку подршку Универзијади. Уговорено је услужно прање и достављање 22.000 комплета постељине и 99.000 компета пешкира. Универзијади ће бити уступљено 60 шатора за спортске објекте у Београду. У Војној академији и Војној гимназији биће смештено 900 припадника Министарства унутрашњих послова који ће се ангажовати на Универзијади. Војска Србије ставиће на располагање систем веза између санитетских, спортских и пратећих објеката за Универзијаду где год то буде технички могуће.

Министарство одбране и Војска Србије за припрему и одржавање Универзијаде ангажује 1.592 припадника (официра, подофицира, војних службеника и намештеника, студената Војне академије, професионалних војника војника на редовном и цивилмом служењу војног рока и слушалаца школе резервних официра). За протоколарне активности ангажује се Репрезентативни оркестар Гарде и студенти Војне академије.

 

Email