Вести
12.04.2009

Министар одбране положио венац на Спомен комплексу „Сремски фронт“


Министар одбране Драган Шутановац положио је данас, у име Владе Србије, венац у Меморијалном комплексу „Сремски фронт“ у Адашевцима поред Шида, на месту где се пре 64 године одвијала једна од најдужих и најтрагичнијих битака током Народноослободилачког рата.

Фронтовска борба у сремској равници, у којој је учествовало више од 250 хиљада бораца, трајала је од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године и однела више од петнаест хиљада живота припадника Југословенска армије и савезничких совјетских, италијанских и бугарских јединица.

После полагања венаца, присутнима се обратио министар Шутановац који је рекао да је пробој Сремског фронта представљао крај четворогодишњих оружаних борби против окупатора и страдања цивилног становништва у Другом светском рату на тлу Србије.

- Други светски рат је остао упамћен као једна од најтрагичнијих манифестација људске нетрпељивости и анимозитета, како по великом разарању, тако и по националним страдањима која су неретко прерастала у злочин и геноцид. Временска дистанца је показала да је одговорност за избијање и тог рата и почињене злочине била у домену појединачне, а не колективне. У таквим околностима, антифашистичка борба српског народа и подухвати који су током Другог светског рата учињени, били су додатно оптерећени поделама, грађанским ратом и страдањима невиног цивилног становништва. Ипак, то није засенило слободарски дух нашег народа и сећање на све страдале борце и цивилно становништво у окршајима током Другог светског рата, рекао је министар одбране.

Он је додао да демократска Србија почетком овог века тежи успостављању грађанског друштва заснованог на поштовању људских права и слобода и владавини закона.

- Желимо да градимо заједничку будућност с нашим суседима и европском породицом народа која је заснована на равноправности и међусобном разумевању. Само тако можемо допринети општем напретку наших грађана и безбедности у региону. Окренувши се будућности, савремена Србија је обавезана да негује сећање на невине жртве и борце за слободу, да их штити од историјског заборава и тако допринесе стварању услова да се мучни догађаји из прошлости више никада не понове. Данашњи дан сећања не треба да буде једини моменат када се окрећемо том тешком раздобљу наше заједничке прошлости. Наша је дужност и одговорност да негујемо сећање на њих, да истрајемо у изградњи друштва на вредностима и идеалима који су водили и наше славне претке, на антифашизму, слободи, миру, правди, разумевању, добросуседству, поштyовању људских права и свеопштем напретку, рекао је Шутановац.

И данас, кад обележавамо годишњицу пробоја Сремског фронта, апелујемо за мир, разумевање, толеранцију међу народима, религијама и државама. На тај начин ћемо се најправичније одужити нашим прецима који су на овом месту, као и на свим другим местима у нашој земљи и иностранству, дали животе за слободу, уградивши себе у темеље савремене демократске Србије – рекао је министар одбране Драган Шутановац у свом обраћању присутнима на Спомен обележју пробоја Сремског фронта.

Поред министра одбране у делегацији Владе Србије били су и генерал-мајори Петар Радојчић, начелник Управе за људске ресурсе и Драган Колунџија, начелник Управе за оперативне послове. Венце су положили председница Општине Шид Наташа Цвијетковић, представници СУБНОР Србије, амбасада Руске Федерације, Бугарске, Македоније, Украјине и Белорусије, борачких и ветеранских организација и удружења грађана.

Споменички комплекс “Сремски фронт”, изграђен осамдесетих година прошлог века, представља троделну монументалну меморијално-музејску целину, подигнуту у спомен на многобројне жртве дате за слободу на нашим просторима. Простире се на површини од око 28 хектара и обухвата више архитектонских, парковских и музејских поставки, од којих су најупечатљивији зидови са бронзаним плочицама на којима су исписана имена бораца страдалих у вишемесечним борбама. Рад академског вајара Јована Солдатовића подсећа и на страдање неколико хиљада цивила и припадника покрета отпора који су дали велики допринос успешном пробоју петоструког непријатељског обруча и коначној победи савезника у Другом светском рату.

На крају манифестације гости су обишли веома комплексну музејску поставку, трагично сведочанство вишемесечних борби која је однела више од 13 и по хиљада југословенских војника. У непрекидним борбама и пробоју кроз јаку усташку и немачку фортификацијску одбрану, посебно су страдали млади, неубучени и неприпремљени младићи, мобилисани у Београду и Срему крајем 1944. године.

Email