Вести
14.11.2011

У Новом Саду 19 станова припадницима система одбране


Министар одбране Драган Шутановац уручио је данас кључеве од станова професионалним и пензионисаним припадницима система одбране у насељу „Сунчана страна“ у Новом Саду. Уручивању кључева присуствовали су заменик начелника Генераштаба ВС генерал-мајор Милан Бјелица и командант 1. бригаде бригадни генерал Ђокица Петровић.

Према речима министра Шутановца, данас је уручено 19 кључева од укупно 21 стана који су са Дирекцијом за изградњу Републике Србије по систему размене додељени како активним, тако и пензионисаним припадницима система одбране.

- Други пут у последње две године делимо станове у Новом Саду и очекујем да са Дирекцијом врло брзо направимо уговор о 34 нова стана која би се на овим просторима доделила. Осим тога, на простору бивше касарне „Југовићево“ треба да се зида око 750 станова од којих би више од 90 припало припадницима Министарства одбране и Војске Србије који раде у овом граду – истакао је министар Шутановац додајући да је реч о изузетном примеру решавања стамбених питања припадника система одбране.


Он је, такође, најавио да ће током састанка са градским властима бити речи и о изградњи монтажних кућа, као што је то урађено у Ваљеву, све у циљу бржег, ефикаснијег и јефтинијег решавања стамбених проблема припадника војске.

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић је изразио задовољство што је сведок лепог догађаја у новоизграђеном насељу, које ће ускоро бити употпуњено изградњом Булевара Европе.

- То је и повод да у наставку дана разговарамо и о конкретним стварима и пословним односима између града и Војске Србије, а идеја је да се сагради једно ново насеље од монтажних кућа, нешто попут Авијатичарског насеља које већ постоји – истакао је градоначелник Новог Сада.


ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА


Министар је, одговарајући на питање о размени неперспективне имовине у том граду, истакао да постоји велико интересовање, али и да је, у последњих неколико година код нас и као у свету, промет некретнинама у стагнацији. Он је истакао да је циљ да се та имовина замени адекватно и да се за њену вредност добију станови или новац. Министар је нагласио да у Новом Саду има још 950 нерешених стамбених питања и изразио жељу да се она што пре реше, а само ове године биће решено више од две хиљаде стамбених питања, што је рекордни тренд.

Према његовим речима, грубе процене су да је више од 15 хиљада нерешених и неадекватно решених стамбених питања, за шта је потребно много новца и квадрата, што је велико оптерећење за Министарство одбране.

Када је реч о наводима да ће, у сенци недавних дешавања, неки војни објекти бити уступљени азилантима, министар је истакао да је он био иницијатор идеје да се са Комесаријатом за избеглице наше земље изнађе решење путем простора који има Министарство одбране,а који ће бити адекватан за њихов смештај. Касарна у Руми, о којој се шпекулише као о једној од тих локација, према речима министра није у опцији, али постоје и друге потенцијалне локације.

Одговарајући на новинарско питање о захтевима појединих странака о поновном увођењу војног рока, министар је истакао да су се током расправе у Парламенту прошле године јасно искристалисали ставови странака које су рекле да су против укидања те обавезе, а то су биле ДСС и СНС.

- Водио сам жучну дебату са господином Пелевићем, који заговара враћање полу-професионалног система у Војску Србије, што би значило поновно увођење регрутног система и обавезне обуке у трајању од три до шест месеци. Они су то демантовали, али у њиховом програму се то наводи, а тако нешто би био веома лош потез и један велики корак уназад. С друге стране, ако пажљиво прочитате њихов програм, што смо у Министарству и учинили, жеља да се укине ВМА и војне болнице широм Србије и да постану део цивилног здравства доводи у незахвалну ситуацију како Војску Србије, Министарство одбране, тако и Универзитет одбране – истакао је министар додајући да у тежњи да буде другачија, та странка је понудила катастрофална решења. Он је изразио надање да ће здравствени осигураници имати посебан однос о томе приликом гласања.

Email