Вести
21.10.2009

НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ДВЕ ВОЈСКЕ


 

ИЗЈАВА НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ НОВИНСКОЈ АГЕНЦИЈИ ТАНЈУГ    

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић изјавио је јуче да је током сусрета са војним званичницима Велике Британије заједнички оцењено да постоји низ могућности за унапређење сарадње две војске.  

,,Током посете Команди Копнене војске упознати смо са њиховим ангажовањем у мировним операцијама, структуром и током трансформације, а то су искуства која ће нам свакако користити у трансформацији наше војске'', рекао је генерал Милетић.  

Генерал Милетић, који од понедељка борави у Великој Британији, у телефонској изјави Танјугу из Лондона, навео је и да је разговарао са начелником Генералштаба Копнене војске генералом Дејвидом Ричардсом. ,,Сагласили смо се да је војна сарадња две војске добра, да се она сада, пре свега, одвија у областима обуке и школовања, што је за нас приоритет, али да има простора за њено даље унапређење'', рекао је Милетић.  

Он је додао и да је генерала Ричардса информисао ,,о намерама за активнијим учешћем Србије у мултинационалним активностима, пре свега у оним на регионалном нивоу и у оквиру програма Партнерство за мир''.

,,Затражио сам подршку за даље школовање наших припадника у војно-образовним институцијама Велике Британије'', рекао је начелник Генералштаба Војске Србије, додавши да је за то добио одговарајућу подршку.

Генерал Милетић је навео да је са генералом Ричардсом разменио и искуства о текућим трансформацијама наших оружаних снага и да га је саговорник ,,исцрпно информисао о ангажовању британских снага у мултинационалним операцијама''.

,,Сагласили смо се да приликом планирања садашњих заједничких активности из домена одбране акценат буде на обуци и делом на искуствима из процеса професионализације оружаних снага'', рекао је генерал Милетић.  

Начелник Генералштаба Војске Србије обишао је и Центар за копнено ратовање, а посету Великој Британији, прву на овако високом војном нивоу после неколико деценија, завршава обиласком Академије одбране.

 
Email