Вести
17.05.2011

Евалуација рада српских мировњака у ДР Конго и Обали Слоноваче


Евалуација рада и задатака припадника Војске Србије, који су протекле године узели учешће у међународним мировним операцијама Уједињених Нација у ДР Конго и Обали Слоноваче, реализована је данас у Центру за мировне операције Генералштаба Војске Србије. Анализи је присуствово начелник Центра за мировне операције, пуковник Јелесије Радивојевић, а учешће тимова српске војске у међународним мировним мисијама оцењено је као успешно.

Петнаеста ротација медицинског тима за евакуацију ваздушним путем (АМЕТ 15) успешно је, током боравка у Конгу, реализовала све предвиђене задатке у политички и војно нестабилним околностима. Медицинска евакуација пацијената ваздушним и копненим путем, медицинска пратња важних дипломатских делегација и консултативни прегледи у јорданској болници другог нивоа били су само неке од основних обавеза шесточланог медицинског тима Војске Србије у Конгу. За потребе ангажовања у склопу мировне операције УН, тим је прелетео 90.000 километара.

Мајори Горан Ненадовић, Ивица Станковић и Дамњан Марковић ангажовани су у тиму војних посматрача у мировној операцији УН у Обали Слоноваче од 6. маја 2010. до 6. маја ове године.

Припадници српске војске у Обали Слоноваче, за време политичке кризе која је уследила после избора одржаних крајем прошле године, своје задатке обављали су у улози војних посматрача, а затим и штабних официра.

Задаци тима у оквиру мандата мисије у Обали Слоноваче били су праћење прекида непријатељстава и кретања оружаних група, разоружање, демобилизација, реинтеграција, репатријација и поновно насељавање, операције идентификације становништва и регистрација бирача и реформа сектора безбедности. Током кризе и после успостављања стабилне власти у Обали Слоноваче, тим је био задужен за надгледање ембарга, подржавање хуманитарне помоћи, подржавање државне управе и пружање помоћи организовању демократских избора, као и за помоћ у области људских права, јавног информисања и успостављања и одржавања закона и реда.

Задатак учешћа српског тима у мировној мисији УН у Обали Слоноваче успешно је реализован остваривањем свих обавеза у улози мировних посматрача и штабних официра. Значајна искуства мировњака из Обале Слоноваче јесу рад у оквиру међународне мировне мисије Уједињених Нација, добра сарадња с припадницима других контигената и локалним становништвом, као и комуникација на енглеском и француском језику.

 

 

Email