Вести
03.09.2015

Припадници Специјалне бригаде на вежби "Словенско братство 2015"


Припадници Специјалне бригаде Војске Србије обавили су последње припреме у Русији за учешће на трилатералној вежби "Словенско братство 2015" која се од данас до 5. септембра одржава на полигону „Рајевски“ у близини Новоросијска. На вежби учествује 700 људи, највише падобранаца из Русије и Белорусије, међу њима и 60 припадника Војске Србије, а ангажовано је и 20 авиона и хеликоптера и око 100 осталих средстава ратне технике.



У оквиру припреме за вежбу претходна три дана реализована су гађања из аутоматске пушке, припрема и паковање падобрана за скок и рад у очекујућем рејону. У току вежбе извешће се и скокови десантним падобранима руске произодње Д-10 и специјалним падобранима типа крило АРБАЉОТ-2.

Домаћин вежбе је 7. гардијска ваздушно-десантна дивизија, Ваздушно-десантне Војске Оружаних снага Руске Федерације, специјализована за планинско ратовање, а циљ вежбе је да се заједничке јединице специјалних снага увежбају у откривању и уништавању илегалних оружаних формација.

Припадници Војске Србије користе руско наоружање и опрему, за шта је део припадника Специјалне бригаде оспособљен још прошле године када су имали обуку у десантирању са руским падобранима Д-10 у ваздушно-десантној академији у Рјазању.

Основни циљ заједничких војних вежби и обуке са припадницима страних оружаних снага јесте, пре свега, унапређење оперативних и функционалних способности наше војске. Тај облик војно-војне сарадње у највећој мери доприноси конкретном стицању искуства у решавању тактичких и ватрених задатака, спровођењу антитерористичких операција, припреми за учешће у мултинационалним операцијама.

Припадници Специјалне бригаде на вежби "Словенско братство 2015" — ФОТО–ГАЛЕРИЈА

Email