Вести
12.06.2012

Међународни симпозијум поводом сто година српског војног ваздухопловства


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Међународни симпозијум поводом сто година српског војног ваздухопловстваУ Команди Ваздухопловства и противаздухопловне одбране у Земуну данас је почео Међународни научни симпозијум „100 година српског војног ваздухопловства“.

Отварајући скуп, командант ВиПВО генерал-мајор Ранко Живак је истакао да се 2012. може прогласити годином српског војног ваздухопловства, али и годином поноса, јер је наша земља једна од ретких у свету која обележава тако важан јубилеј.

- Ретке су генерације које имају срећну околност и привилегију да организују и учествују у прослави стогодишњег јубилеја. Управо због тога, имамо част да тако значајан јубилеј обележимо на достојан начин, а истовремено и двоструку обавезу према многобројним генерацијама ваздухопловаца који су у развој српског војног ваздухопловства уградили своје знање и енергију, а неки и своје животе, тако и према будућим генерацијама – нагласио је генерал Живак најављујући активности које ће бити организоване у оквиру прославе века српског војног ваздухопловства, издвајајући међународни aеромитинг који ће се одржати 2. септембра на аеродрому Батајница.

Међународни симпозијум поводом сто година српског војног ваздухопловстваОсврћући се на век за нама, он је подсетио на најважније моменте у развоју војне авијације на овим просторима, истичући да је Србија била једна од првих земаља које су схватале значај ваздушног простора и ваздухопловства за вођење рата.

Изражавајући задовољство учешћем у важном јубилеју, начелница Одељења за историју војног ваздухопловства Министарства одбране Француске Мари Катрин Вилату рекла је да ће током скупа говорити о француском учешћу и значају за почетне фазе развоја српског ваздухопловства.

Циљ дводневног симпозијума јесте да заинтересовани страни и домаћи аутори - историчари, инжењери - конструктори, пилоти, команданти, професори, техничари, лекари ваздухопловне медицине и новинари из области војног ваздухопловства, током две сесије, осветле поједине сегменте, периоде и догађаје из богате историје српског војног ваздухопловства.

Email