Вести
28.03.2012

Генерал Диковић у посети Словенији


Генерал Диковић у посети Словенији, фото: Томаж ХарлеНачелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић састао се данас у Љубљани са начелником Генералштаба Словеначке војске бригадним генералом Добраном Божичем. Двојица генерала разменила су мишљења о сарадњи Србије и Словеније у области одбране и могућностима за унапређење те сарадње.

У својој презентацији словеначка делегација приказала је досадашњи развој Словеначке војске и перспективе даљег развоја, организацију и структуру Словеначке војске, стратешке трансформацијске императиве и искуства из учешћа у програму Партнерство за мир и мултинационалних операција, као и о организацији резервног састава.

Начелник Генералштаба Војске Србије разговарао је и са председником Републике Словеније Данилом Тирком и словеначким министром одбране Алешом Хојсом.

Генерал Диковић у посети Словенији, фото: Томаж ХарлеГенерал Диковић истакао је да је сарадња између Војске Србије и Словеначке војске добра, заснована на обостраним интересима и међусобном уважавању, као и да постоји простор да се сарадња додатно унапреди, пре свега у области заједничких вежби, обуке, школовања и усавршавања кадра и војног здравства.

Будућа војна сарадња, између осталог, обухватиће размену искустава у имплементацији подофицирског кора и одржавање заједничке вежбе подржане симулацијама.

У наставку посете делегација Војске Србије обићи ће Команду за доктрину, развој, војно школство и обуку у Марибору и Прву бригаду Словеначке војске у Љубљани. Генерал Диковић разговараће и са председником Одбора за одбрану Државног збора Републике Словеније Францом Јуршом и члановима тог скупштинског одбора.

Email