Вести
04.02.2009

ВОЈНИЦИ И ЂАЦИ “ДЕЛЕ” БАЗУ “БОРАНЦЕ”


Добру сарадњу са мештанима има велики број јединица Војске Србије које су смештене на базама уз административној линији према Косову и Метохији, али база “Боранце” је по нечему ипак јединствена. Наиме, на невеликом простору базе, поред војника и припадника МУП-а Србије, смештена је и сеоска школа са два ђака. Та чињеница ни у чему не омета живот и рад војника, полицајаца и ђака, што командир базе капетан Слободан Шећковић објашњава речима из народне пословице: ”Где чељад нису бесна, кућа није тесна”.

 

 

 

На бази “Боранце”, смештеној у близини копаоничких села Блажево и Витоше, налазе се припадници Друге бригаде Копнене војске, који обезбеђују тридесет километара административне линије према Косову и Метохији, почев од Панчићевог врха па до врха Пилатовице. Лоши путеви и ћудљиве зиме су амбијент у којем војници извршавају своје редовне задатке.

У истуреном одељењу ОШ “Вук Караџић” из Блажева ради учитељица Славица Милосављевић, која је захвална припадницима базе на свему што чине да њој и ђацима олакшају свакодневни рад. И учитељица и ђаци сваког дана пешаче до школе, и то ђаци из села Витоше, удаљеног три километара, а учитељица из још удаљенијег Блажева. Ђаци су непрекидно у друштву војника, тако да и не чуди што десетогодишњи Александар Микић жели да постане војни пилот, а његов вршњак Стевица Спасић волео би да буде пуковник.

Осим што су добри домаћини школарцима Александру и Стевици и њиховој учитељици, припадници Друге бригаде Копнене војске са базе “Боранце” помажу мештанима и на друге начине. Пре неколико година пружили су велику помоћ становницима села Блажево, Витоше, Ковизла, Градац и Боранце при изградњи водовода, а и захвални мештани прискачу у помоћ војницима кад год је то потребно.

Email