Вести
24.08.2009

Министар Шутановац у Прокупљу


Министар одбране Републике Србије Драган Шутановац обишао је данас обданиште "Бамби" у Прокупљу, на коме припадници Националне гарде Охајо и Војске Србије изводе радове реконструкције и адаптације.

Градилиште су обишли и командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, заменик команданта Здружене оперативне команде бригадни генерал Милан Мојсиловић, начелник Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба Војске пуковник Миленко Лаловић, отправник послова амбасаде САД у Београду Џенифер Браш, начелник Топличког округа Срђан Јордачијевић и представници локалне самоуправе.

– Ово је само један од пројеката које спроводимо од септембра 2006. године, када смо са Националном гардом Охајо потписали споразум о сарадњи и, практично, посатли партнери. Иза нас је више од 30 заједничких активности, а реч је, углавном, о војно-војној сарадњи. Ово је први пројекат у оквиру цивилно-војне сарадње. Америчка војска има велико искуство у области цивилно-војне сарадње, а ми желимо да то искуство користимо и са њима изграђујемо партнерство. Током активности у Прокупљу и Соко Бањи око 70 припадника Националне гарде реконструише обданишта и школе. То није велики корак за човечанство, али је велики корак за децу из школа и вртића, имајући у виду да услови за њихов живот и рад нису били добри – рекао је министар Шутановац пошто је обишао обданиште у Прокупљу.
 

Пројекат ”Хуманитарна асистенција”, у оквиру кога се реконструишу вртићи и школе, представља једну од активности у склопу билатералне сарадње са САД. Носиоци пројекта су Европска команда САД и Национална гарда Охајо, Генералштаб Војске Србије и Копнене војска. Изводи се од 6. августа до 2. септембра у општинама Прокупље, Соко Бања и Лапово. У њему је ангажовано и 22 припадника наше војске. Укупна вредност изведених радова износи 385.000 долара.

– Током мог тридесепетогодишњег рада у Србији, ово је један од најиспуњенијих дана. И као мајка могу рећи да су радови на оваквој установи изузетно вредни. Припадницима Гарде Охајо захваљујем што су дошли да виде како Србија данас изгледа, а припадницима Војске Србије и грађанима Прокупља што су се лепо опходили према припадницима америчке војске – нагласла је Џенифер Браш.

Директорка ”Бамбија” Душанка Павловић истакла је да пројекат много значи за вртић и да ће он сада бити много топлији не само због боље изолације већ због нових пријатеља из САД и Војске Србије.

Милан Арсовић, председник општине Прокупље, рекао је да ће, захваљујући раду и вољи америчких пријатеља и припадника српске војске, деца имати нов простор за игру и образовање. Министар Шутановац истакао је да је вредност пројекта у Прокупљу онолика колико деца вртића буду задовољна.

Одговарајући на новинарско питање о смањењу броја припадника Кфора на Космету, министар одбране Драган Шутановац рекао је – Таква одлука требала је да буде донета у договору са српским властима. Имамо уверавања да се доноси на основу озбиљних анализа. Кфор је уверен да је стање на Космету стабилизовано и да ће 10.000 војника бити довољно да спрече евентуалне терористичке активности. Чињеница је да је то озбиљна војна сила, али смо инсистирали да уколико дође до дестабилизације Кфор испољи први и највећи утицај.  

Email