Вести
15.07.2011

Завршена специјалистичка обука кандидата за професионалне војнике


Девојке и момци из Старе и Нове Пазове, Лознице, Врњачке Бање и Калуђерице од данас ће заједно проводити радне дане у Београду, тачније у Батајници. Лидија Жолнај (25), Горан Стефановић (26), Биљана Грујић (19), Никола Петровић (24) и Ненад Петровић (20) завршили су данас у Центру за обуку ВиПВО у Батајници специјалистичку обуку за професионалне војнике која је трајала шест недеља. Они су остали да раде у овом Центру, а осталих 20 кандидата, који су такође овде завршили усавршавање, распоређено је у јединице у Краљеву, Новом Саду и Панчеву.

Двадесет пет кандидата се у Батајници припремало за већину специјалности у оквиру Ваздухопловства и противваздухопловне одбране. У наредном периоду они ће имати додатну обуку и планира се да извршавају практичне радње, као и да учествују на увежбавању наредних генерација професионалних војника.

- Кандидати су се одлично показали, поготово што је већина њих претходно била на добровољном служењу војног рока те су поседовали основна знања. Имали су повремене тестове из стручних области и физичке спреме. Сви су завршили обуку у нашем центру и добили су сертификате – напоменуо је мајор Дарко Секулић, командант Центра за обуку ВиПВО.

Даме, њих седам, нису нимало заостајале у обуци у односу на своје мушке колеге, са којима су се одлично допуњавале. Лидија Жолнај и Биљана Грујић остају да раде у Батајници и кажу да су се у војску пријавиле због љубави, али и због шансе за запослење. Лидија је завршила Вишу пословну школу у Београду. Ипак, иако нико у њеној породици није био професионални војник, она је решила да обуче маслинастозелену униформу и да се „дружи“ са ракетним системима.

- Одувек сам волела униформу и оружје те сам се одлучила да постанем професионални војник. Усавршавање  је трајало од 7 до 14 сати, потом смо имали паузу, након које је следила поподневна обука. Учила сам за послужиоца ракетних система и било ми је занимљиво јер сам се први пут с тим сусрела – каже Лидија која је из оближње Старе Пазове, те јој кућа неће бити далеко од радног места.

За разлику од Лидије, Биљана и њен колега Никола Петровић, нису баш близу породичног дома. Они су из Лознице, односно Врњачке Бање. Биљана је одмах из средњошколске клупе ступила у јединицу и започела своју војничку каријеру. Иста судбина задесила је и Ненада Петровића који живи у београдском насељу Калуђерица.

- Обучавао сам се за послужиоца на ракетном систему „нева“. Припрема је била напорна, увежбавали смо превођење ракета из борбеног у маршевски положај. Путоваћу из Калуђерице до Центра у Батајници и драго ми је што сам се баш ту запослио – објашњава Ненад.

Стечено знање демонстрирали су радећи на радару „жирафа“. У кабини радара је, за разлику од вањских 35 степени, било пријатно те им се од њега није „растајало“.
 

Email