Вести
09.07.2010

Завршено командно-штабно усавршавање официра 56.класе Школе националне одбране


Свечаност поводом завршетка командно-штабног усавршавања 56. класе официра Школе националне одбране Војне академије одржана је данас у Свечаној сали касарне ''Бањица 2''.

Том приликом, министар одбране Драган Шутановац, према наредби председника Србије Бориса Тадића, уручио је официрске сабље са посветом тројици најуспешнијих полазника мајорима Драгиши Симићу (9,83), Горану Радосављевићу (9,67) и Слађану Тубићу (9,50). Дипломе командно-штабним официрима доделио је начелник Војне Академије бригадни гелерал др Младен Вуруна.

Командно-штабно усавршавање завршило је укупно 63 официра, од којих 57 из Војске Србије, тројица из Оружаних снага Босне и Херцеговине, двојица из Војске Црне Горе и један официр из Армије Републике Македоније. Генерација је завршила школовање са одличним успехом.

Реч је о средњем нивоу школовања у систему одбране, након којег су полазници оспособљени за командовање јединицама ранга батаљона, дивизиона, ескадриле, као и штабне дужности у бригадама и остале дужности у систему одбране.

Честитајући официрима 56. класе, миинистар одбране Драган Шутановац истакао је да су свеукупне реформе које су спроведене значајне са аспекта одбране земље, али и за будуће позиције високих официра. Стога ће, како је истакао министар Шутановац, само најуспешнији и најупорнији стизати до највиших положаја.

„У току је формирање Универзитета одбране, први пут на нашим просторима, и поносни смо на чињеницу да већ сада на базичним студијама, али и на високом усавршавању имамо и официре страних војски“, истакао је министар Шутановац додајући да ће се у годинама које следе већи број страних студената повећавати.

Недавно потписивање споразума о сарадњи са Хрватском, према речима министра одбране, подразумева и могућност узајамног школовања официра у оквиру командно-штабног и генералштавног усавршавања.

Министар Шутановац је поручио официрима да ће услед професионализације војске њихов посао бити знатно тежи, додајући да је Србија посвећена миру. Иако нема војног угрожавања територије, наша земља је и даље изложена асиметричним претњама.

Асиметрични ризици и претње не угрожавају ни једну земљу у свету појединачно, како је нагласио министар Шутановац, већ су то безбедносни ризици целог региона, а ускоро ће бити и глобална претња. Управо због тога, истакао је он, веома је значајно што данас уручујемо дипломе припадницима иностраних оружаних снага.

Постигли смо и значајне резултате на пољу развоја одбрамбене индустрије, подвукао је министар одбране, тако смо постали лидери на простору од Анкаре до Беча, додајући да уколико Влада наше земље препозна значај тог капацитета, уз одређене инвестиције прошириће се и могућност извоза. На тај начин, према речима министра Шутановца, може се достићи и извоз у износу и од милијарду долара, који би значајно допринео смањењу дефицита.

Према речима начелника Школе националне одбране пуковника Милољуба Сретеновића, једногодишње усавршавање официра 56. генерације одвијало се према наставном програму који је усклађен са међународним процедурама и стандардима, те се на тај начин постиже интероперабилност са војскама широм света.

Завршетком школовања ове генерације, како је нагласио пуковник Сретеновић, систем одбране наше земље добија значајно освежење и појачање неопходно за свакодневне задатке јединица и успешан наставак процеса реформе Војске Србије посебно на тактичком и оперативном нивоу.

У име колега 56. класе командно-штабног усавршавања мајор Драгиша Симић је изразио уверење да је наша земља данас добила нову генерацију командно-штабних официра који су високо оспособљени и у потпуности спремни да успешно изврше све постављене задатке, додајући да ће се трудити да што више знања стечених у тој школи пренесу осталим колегама.

„ Свесни значаја, одговорности и времена у којем живимо, настојаћемо да наше команде и јединице буду максимално обучене и оспособљене за извршавање наменских задатака“, поручио је мајор Симић наглашавајући да ће на тај начин пружити пуну подршку развоју система одбране и створити услове за успешну реализацију започетих реформи.

Ове године, полазници овог високог школовања учествовали су у осмишљавање вежбе кадета Војне академије"Дипломац" и прва су генерација тог нивоа усавршавања која је верификовала један од модела задатака у Центру за симулације и учење на даљину Војне академије.

У оквиру студијских путовања током стручног усавршавања, официри 56. класе обишли су многе јединице и установе Војске, при чему су имали прилику да поред упознавања рада наших јединица, сагледају и војностратегијске карактеристике простора и део привредних и културно историјских потенцијала Србије.

Осим професора са Академије, полазницима су предавали и премијер Мирко Цветковић, министар одбране Драган Шутановац, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар финансија др Диана Драгутиновић, министар енергетике и рударства професор др Петар Шкундрић, као и начелник академија КоВ Руске федерације генерал пуковник Владимир Иванович Попов,као и представници других значајних институција из земље и иностранства из области одбране и безбедности.

Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, система одбране као и представници дипломатског кора, бројни професори, породице, старешине и колеге официра.

 

Email