Вести
13.06.2012

Почела трилатерална вежба „Тиса 2012“


Почела трилатерална вежба „Тиса 2012“Трилатерална вежба „Тиса 2012“ почела је јуче у шабачкој касарни „Церски јунаци“ свечаним подизањем застава Србије, Мађарске и Румуније, земаља учесница трилатералне вежбе.

Тродневна вежба одржава се у гарнизону Шабац а изводи се у два дела, по сценарију у коме војске Србије, Румуније и Мађарске пружају помоћ цивилном становништву погођеном поплавама изазваним изливањем реке Саве.

Отварајући вежбу, командант Речне флотиле пуковник Андрија Андрић истакао је да размена искустава и усвајања нових знања значајно доприноси учвршћивању међусобног поверења, бољем разумевању и повећању интероперабилности понтонирских и пловних јединица трију земаља, како би били спремни за заједничко реаговање у случају поплава изазваних изливањем река.

Почела трилатерална вежба „Тиса 2012“Први део вежбе је штабни и у њему учествују припадници све три земље - 50 припадника Војске Србије, 22 припадника оружаних снага Мађарске и 21 припадник оружаних снага Румуније. У овом делу, који се одвија у касарни „Церски јунаци“, увежбавају се процедуре заједничког рада при решавању задатака помоћи становништву.

Други део вежбе је практични приказ решења до којих је, кроз штабни рад, дошла мултинационална команда. Овај део вежбе одржава се сутра на полигону „Мачвански партизански одред“ у захвату реке Саве код Старог града.

У приказу, поред припадника Војске Србије, укључени су и цивилни органи надлежни за реаговање у оваквим ситуацијама - одељења за ванредне ситуације Новог Сада и Шапца, штабови цивилне заштите општина Нови Сад и Шабац и Одбор Црвеног крста Војводине.

Почела трилатерална вежба „Тиса 2012“У току вежбе биће приказани поступци Речне флотиле уз употребу речних миноловаца, речних патролних чамаца, амфибијских транспортера, десантно-јуришних чамаца, десантних чамаца, речних ронилаца и скела на евакуацији и спасавању угроженог становништва.

Припадници понтонирских јединица Речне флотиле приказаће коришћење скела носивости 40 и 60 тона за спасавање људи, стоке и материјалних добара, израду и ојачавање насипа, израду моста као и употребу инжињеријских машина за израду друге линије насипа.

У овом делу вежбе демонстрира се санитетска помоћ угроженом становништву, рад формираног мобилног села уз учешће припадника Црвеног крста Војводине и одељења за ванредне ситуације из Новог Сада и Шапца.

На статичком делу вежбе биће приказана средства која су ангажована у вежби као и део осталих средстава којима располаже Речна флотила Војске Србије. Цивилни органи ће приказати мобилно село, у које прихватају угрожено становништво. 


 

Други дан трилатералне вежбе „Тиса 2012“

Почела трилатерална вежба „Тиса 2012“Други дан трилатералне вежбе „Тиса 2012“ обележио је штабни део, током кога команда мешовитог батаљона одлучује о свакој секвенци реализације.

Снаге Речне флотиле увежбавале су током дана извођење вежбе на води, како би сутрашњи практични приказ решења мултинационалне команде био успешан.

Према сценарију, војске Србије, Румуније и Мађарске, у разним ситуацијама, помажу цивилном становништву погођеним поплавама изазваним изливањем Саве.

У штабном делу вежбе, који се одвија у касарни „Церски јунаци“, учествује укупно 50 припадника Војске Србије, 22 Војске Мађарске и 21 припадник Војске Румуније.

Директор Вежбе „Тиса 2012“ пуковник Милорад Ђокић, заменик команданта Речне флотиле, задовољан је данашњом провером припремљености уочи сутрашњег практичног дела.

Почела трилатерална вежба „Тиса 2012“–  Пробали смо све секвенце у практичном делу, све је увезано и нема никаквих проблема у реализацији задатака, изјавио је пуковник Ђокић и посебно похвалио посвећеност и припрему свих учесника, која, како истиче, гарантује да ће све бити изведено по плану. 

Данашњу проверу припремљености пратили су командант Речне флотиле пуковник Андрија Андрић, и представник команде Копнене војске потпуковник Драган Брановић.

Завршни и најатрактивнији део вежбе, у коме ће бити приказана практична решења свих предвиђених задатака, заказан је за сутра у 11 сати.

ИСТОРИЈАТ ТРИЛАТЕРАЛНЕ ВЕЖБЕ

Вежби „Тиса 2012“ претходиле су вежбе по сличној тематици: „Храбри корак 2006“  у Републици Мађарској, „Велика река 2007“ у Србији као и „Велика река 2008“ у Мађарској, а од 2009. године до данас трилатералне вежбе под називом „Тиса“, и то: „Тиса 2009“ у Србији - на реци Тиси у Тителу, „Тиса 2010“ у Мађарској и „Тиса 2011“ у Румунији.

Трилатерална вежба „Тиса 2012“ пажљиво је припремана, почевши од експертске конференције, преко главне планске конференције и финалне конференције, на којој су дефинисани сви детаљи. Предузете су све мере за успешно одржавање захтевне и комплексне штабне вежбе, у којој учествују припадници три војске. 

Email