Вести
22.08.2011

У Лесковцу и Нишу 52 стана за припаднике система одбране


Министар одбране Драган Шутановац уручио је данас у Лесковцу и Нишу кључеве 52 стана који су додељени активним и пензионисаним припадницима система одбране

У Лесковцу је министар уручио кључеве 15 станова, а у Нишу за 37 станова.

- Министарство одбране у складу са планом ове године ће решити око 2000 стамбених питања. Данас се налазимо у Лесковцу и Нишу где делимо кључеве станова које смо захваљујући агилности општина Ниша и Лесковца добили у размену за војне непокретности које за нас нису биле перспективне - рекао је Шутановац у Лесковцу.

Он је истакао да ће Министарство одбране ове године на југу Србије обезбедити 100 станова.

- Данас делимо 15 станова, још пет ових дана и преко 30 у Нишу и желимо да се војска која ради на југу Србије до краја године осети боље и да после низа година делимо станове и на овим просторима - рекао је Шутановац.

Шутановац је најавио да ће почетком наредне године у Ваљеву бити завршена изградња првих 50 монтажних кућа за припаднике војске, што је један нов начин решавања стамбених проблема припадника система одбране.

Градоначелник Лесковца Слободан Коцић рекао је да су дивљи станари у становима који су данас подељени оставили дуг за струју од око пола милиона динара и да је град платио тај дуг, а да ће надокнаду од њих тражити на суду.

После Лесковца министар Шутановац је данас у Нишу уручио кључеве 37 станова и то је само део од укупног броја станова за припаднике система одбране који се реализује на основу уговора са градом из октобра прошле године о размени непокретности.

- Желим да захвалим градоначелнику града Ниша и свима који су у граду радили на томе да Војска Србије добије квалитетне станове који задовољавају све критеријуме. Морам да кажем да имамо намеру да у будућности сарађујемо са овим градом који нам је изузетно важан, у коме имамо стационирану Копнену војску и велики део наших јединица.

Шутановац је истакао да се сваке године у Ниш слије 3,8 милијарди динара по основу плата и пензија припадницима војске и пензионисаним војним лицима, што је велика помоћ како за Ниш тако и за цео југ Србије.

Министар је рекао да ће сарадња са градом бити настављена и да је Ниш пример где се добро и агилно радило на закључивању уговора са војском о размени непокретности.

- Желим да нагласим да је ова размена настала захваљући иницијативи града Ниша и градоначелника Ниша. Данас смо у Лесковцу завршили такав исти посао. Имамо у великом делу Србије градоначелнике и председнике општине који су агилни и који успевају да обезбеде средства или стамбене просторе у размену за наше некретнине. Али нажалост немамо у свим градовима оне који би желели да на један фер и поштен начин размене некретнине, већ покушавају медијском кампањом да практично снизе цене или добију некретнине бесплатно, што свакако није циљ и што им нећемо омогућити - рекао је Шутановац.

Он је захвалио и онима у Нишу који су више десетина година чекали станове и коначно су се сместили. "И то је најважније, да показујемо да бринемо подједнако о свим припадницима Војске, не само у Београду већ у свим деловима наше земље", истакао је министар Шутановац.

Градоначелник Ниша Милош Симоновић, говорећи о уговору са војском, најавио је да ће наредних седмица бити расписан тендер за потенцијалног инвеститора на локацији бивше касарне Бубањски хероји, која је обухваћена уговором о размени. Он је казао да ће Ниш на тој локацији добити пословно-стамбени објекат, а 21 одсто укупне стамбене површине припашће Војсци, што ће бити више од 200 станова за њене припаднике.

Говорећи у Лесковцу о ситуацији на југу Србије, министар Шутановац рекао је да нема индикација нестабилности, али да то не значи да се ситуација не прати са пуном озбиљношћу. Он је рекао је да не постоје војне претње што је важно, али да су се поједине екстреминистичке групе огласиле и данас у Приштини и на Косову и Метохији.

- У сарадњи са полицијом и међународним снагама, који су одговорни за безбедност на Косову, радимо на предупређивању било какве активности које би могле да угрозе безбедност - казао је министар и подсетио да од самог почетка, откад је на челу министарства, инсистира код Кфора да не смањује снаге на Косову и Метохији.

Одговарајући на питање ко контролише ситуацију на северу Косова, министар је рекао да полазећи од тога да је Косово и Метохија у саставу Србије, све локалне самоуправе морају да се повинују одлукама Владе Србије и државног врха.

- Постоје одређене структуре којима очигледно мир не одговара и које највише новца и профита праве у време мутних вода - навео је министар Шутановац.

Он је додао да је то ствар која полако пролази и да су грађани који живе на Косову и Метохији схватили да се само мирним и дипломатским разговорима може доћи до безбедног живота за све.

Одговарајући на оптужбе да је подела кључева у Лесковцу и Нишу део изборне кампање, Шутановац је рекао да је он ту због људи који стан чекају по 20 година и да критике да је то кампања долазе од оних који су руководили Министарством одбране, а нису делили кључеве.

- Јасно је да је њихов циљ да се овај посао минимизира - рекао је Шутановац и додао да он никада није крио да од када је ушао у Министарство води кампању да испуни све оно што је обећао.

На питање о сарадњи са Либијом, министар Шутановац рекао је да "нам је жеља да наставимо сарадњу са Либијом и имамо утицаја у тој земљи".

- Као што смо посетили Египат, жеља нам је да будемо присутни и да у складу са традицијом и са поштовањем либијског народа наставимо да сарађујемо - рекао је Шутановац. "Шта год се дешавало, ми имамо везе са либијским народом", истакао је министар одбране.

Он је навео да је једна од последњих идеја, што се тиче нових пројеката, била изградња војне болнице у којој би се лечили сви грађани Либије. "То је пројекат који је потребан тој земљи и ако буде постојала политичка воља, ми ћемо наставити са тим пројектом", рекао је Шутановац.

Одговарајући на новинарска питања у Нишу министар Шутановац је изјавио да учешће Србије у међународним мировним мисијама подиже капацитет земље и олакшава њену позицију у међународној заједници.

- Уколико желите да будете део савременог и модерног друштва, уколико желите да делите савремене и модерне вредности, онда је неопходно да партиципирате у таквим активностима - рекао је Шутановац новинарима. Он је навео да се управо перфектуирају договори са Европском унијом и да Србија ојачава присуство у Либану и на Кипру.

- Први пут у нашој историји учествоваћемо у мировној мисији на обалама Сомалије и у Уганди, где ћемо обучавати припаднике војске и полиције и министарско особље - рекао је Шутановац и нагласио да је то велики искорак у промовисању Војске Србије ван граница наше земље.

Изјаве људи који су добили станове

Старији водник Небојша Николић живео је у Власотинцу и сваког дан путовао по двадесетак километара како би стигао на посао у Лесковац. «Добијањем стана све се мења на боље, како за мене тако и за супругу Гроздану и синове Александра и Мишу», каже Небојша.

Срећи нема краја и за пуковника у пензији Ацу Стаменковића, који се са четворочланом породицом, после 19 година подстанараског стажа, усељава у нови стан одмах по добијању кључева. «Деца су ми већ студенти, боље би било да је раније, али и овако је добро», каже Аца.

Заставник Иван Миладиновић је без стана 27 година. „Захвалан сам Министарству одбране, граду Нишу и свима који су омогућили овај срећан дан за мене и породицу. Подстанарске муке су прошлост и сада могу мирно да се окренем решавању других важних животних питања“.

Предраг Стаменковић чека стан 27 година. „Леп је осећај имати свој кров“, каже Предраг после добијања кључева.

Зорица Стаменковић једноставно каже да је осећај кад добијеш свој стан неописив! Поготово после 22 године, колико је она са породицом чекала решење стамбеног питања.

Email