Вести
15.12.2010

Српски мировњаци вратили се из мисије у Чаду


Четрнаест припадника санитетског тима Министарства одбране и Војске Србије вратили су се касно ноћас из мировне мисије у Чаду. Седам лекара, шест медицинских техничара и један штабни официр ангажовани су у оквиру мисије Уједињених нација MINURCAT. То је трећи медицински тим који је ангажован у тој афричкој земљи, а први који је тај задатак обављао самостално, будући да су претходна два учествовала у оквиру норвешког контигента УН.

На аеродрому Никола Тесла српске мировњаке дочекали су бригадни генерал Вељко Тодоровић, начелник Управе за војно здравство и пуковник Јелесије Радивојевић, начелник Центра за мировне операције.

Бригадни генерал др Вељко Тодоровић рекао је да су наши лекари и техничари показали изузетан ниво професионалности у обављању задатака у сложеним условима какви владају у Чаду. Према његовим речима, наш санитетски тим имао је задатак да се брине о здрављу неколико хиљада припадника међународних снага у Чаду и Централноафричкој републици. Генерал Тодоровић је рекао да читаво војно здравство ради према принципима добре лекарске праксе који се поклапају и са Нато стандардима, па нашим припадницима није било тешко да се успешно прилагоде. Он је истакао да смо учешћем у тако сложеној мисији „стали на црту“ најбољим армијама света и показали да смо интероперабилни.

Пуковник др Небојша Ђенић, шеф медицинског тима рекао је да се припадници наше војске здрави и безбедни враћају у земљу са испуњеним задатком. Он је нагласио да су утисци људи са којима су наши лекари сарађивали на терену веома позитивни о чему сведоче и похвале специјалног изасланика Генералног секретара УН, који лично руководи мисијом. Посао је, како наводи Ђенић, био тежак и професионално изазован, али су припадници српског санитетског тима оправдали углед наше војне медицине.

 

Email