Вести
20.03.2010

Заклетва најмлађе генерације војника


У центрима за обуку Војске Србије – Јакову, Сомбору, Зајечару, Лесковцу и Ваљеву, данас је свечану заклетву положила најмлађа генерација војника. 

У зајечарској касарни „Никола Пашић”, у Петом центру за обуку, министар одбране Драган Шутановац, честитајући полагање свечане заклетве војницима, рекао је да присуство родитеља и родбине представља подршку младим људима који су изабрали да служе војни рок у униформи и да се, уз поштовање традиција, одуже држави.

– То је истовремено и подршка нашим напорима да повратимо углед који је Војска имала међу грађанима. Уз поштовање традиција, желимо да модернизујемо нашу војску и да је вратимо на место које јој припада у друштву. Чињеница је да, у години у којој завршавамо најважнији задатак у оквиру реформе Војске Србије – професионализацију, имамо опет рекордно висок одзив за служење војног рока у униформи, што показује да стичемо поверење и међу младима – истакао је Шутановац.

Министар одбране нагласио је да у години када Војна академија обележава 160, а Гарда 180 година постојања, имамо висок одзив и за студирање на Војној Академији.

– Изражавам задовољство што процес професионализације Војске тече у сладу с плановима и што има велики број заинтересованих кандидата за војну службу. То јесте показатељ да смо успели да вратимо Војску међу народ, али и народ у Војску. Не можемо извести модернизацију без поштовања традиција, а само на тај начин Војска ће моћи да испуни све три мисије. Жеља нам је да тај посао урадимо на понос грађана Србије, а поготово родитеља који су нам поверили децу на обуку и школовање – рекао је министар Драган Шутановац.

Од официра и подофицира министар одбране затражио је да брину о младим војницима као о својој деци.

– Ово је једна од последњих генерација војника која војни рок служи у униформи и униформа треба да им остане у светлој успомени – поручио је Шутановац и додао да Министарство одбране и Војска Србије имају велико задовољство кад год имају нову генерацију војника, а овог пута је одзив био 95 одсто.

Свечаности у Зајечару присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Младен Ћирковић, командант Команде за обуку генерал-мајор Александар Живковић, начелници зајечарсаког и борског управног округа, градоначелник Зајечара, председници општина Књажевац, Сокобања и Бољевац, затим, представници општина Бор, Неготин и Параћин, Српске православне цркве, Министарства унутрашњих послова, друштвених и радних организација, као и родбина и пријатељи најмлађих војника.

Одговарајући на питање новинара о учешћу припадника Војске Србије у мировним мисијама, министар одрбране Драган Шутановац навео је да смо од прошле године присутни и у Чаду, што је поред Либерије, Обале Слоноваче и Конга, четврта мировна мисија у којој учествујемо.

– Преговарамо за учешће у још три мировне мисије, у којима би се ангажовали наши медицински тимови и официри. Убрзо ћемо имати решење и саопштићемо о којим се мисијама конкретно ради – рекао је министар Шутановац.  

Email