Вести
24.10.2010

Дан високих званица на међународној вежби SEESIM 2010


Дан високих званица на међународној симулационој командно-штабној вежби SEESIM 2010 (South Eastern Europe Simulation 2010) одржан је данас у свих 14 земаља учесница ове значајне активности, која је организована у оквиру Процеса сарадње министара одбране југоисточне Европе (SEDM).

Вежба је окупила учеснике из 14 европских земаља, Сједињених Америчких Држава и из међународних организација за помоћ у ванредним ситуацијама. Завршни део вежбе траје од 18. до 25. октобра, а данас је укључењем у видео-конференцију са командом вежбе у Тирани и националним штабовима у свим земљама учесницама направљен преглед досадашњих активности. Делегацију Србије у Тирани предводили су државни секретар Министарства одбране др Зоран Јефтић, заменик команданта Здружене оперативне команде ГШ ВС бригадни генерал Милан Мојсиловић и заменик начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Ђорђе Бабић.

У Дому Гарде у Топчидеру новинарима су се обратили државни секретар Душан Спасојевић, заменик начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковник Младен Ћирковић и Бранко Јовановић, начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Државни секретар Душан Спасојевић истакао је да је данашња вежба врхунац сарадње и вишегодишњих напора министарстава одбране и војски из држава југоисточне Европе, као и великог броја министарстава Владе Србије и организација из система одбране које се баве питањима обухваћим овом вежбом.

Спасојевић је подсетио да је Србија постала пуноправна чланица Процеса сарадње министара одбране југоисточне Европе (SEDM) октобра прошле године и да активно учествује у свим облицима активности које имају циљ да унапреде сарадњу, поверење и стабилност у региону.

- Данашња вежба је најбољи доказ да се у региону остварује веома успешна сарадња. Србија има добре односе у области одбране са свим земљама у региону, осим са Албанијом где је покренута иницијатива за потписивање споразума о сарадњи, рекао је Спасојевић и похвалио рад бројних учесника вежбе, како из Министарства одбране и Војске Србије, тако и из других министарстава и организација, који су својим ангажовањем и координираним радом показали да се Србија успешно може супроставити свим ризицима и претњама, а посебно у области реаговања на ванредне ситуације, претње тероризма и супротстављања организованом криминалу – рекао је Спасојевић.

Заменик начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковник Младен Ћирковић истакао је да се само обједињеним радом у читавом региону може успешно супротставити ризицима и претњама, посебно у ванредним ситуацијама и ублажавању њихових последица.

- Веома је важно да се на све више места у региону, Европи и свету, налазе припадници Војске Србије. Учествујемо и у симулационим вежбама, као што је ова, али и у стварним кризним ситуацијама – рекао је генерал Ћирковић и најавио да ће припадници Војске и даље учествовати у оваквим активностима којима се уједначавају процедуре у реаговањима на ванредне ситуације.

Бранко Јовановић, начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије рекао је да ово није прво ангажовање новоформираног Штаба за ванредне ситуације, јер је недавно имао први задатак у праћењу реалне опасности због ванредне ситуације у Мађарској. Он је истакао да су у Србији најреалније потенцијалне опасности од поплава и техничко-технолошких акцидената и да Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије веома успешно сарађује са свим земљама у окружењу.

Према речима директора вежбе пуковника Саше Стефановића, циљ је да се на основу разрађених сценарија кризних ситуација (природне катастрофе, технолошки акциденти, терористичке претње и др.) активирају национални центри за ванредне ситуације, као и да се креирају механизми за проверу њихове увежбаности за реаговање.

Сценарио вежбе је базиран на терористичким и сајбер нападима, али и другим врстама ванредних ситуација које су настале као последица људског фактора или природних непогода на територији Југоисточне Европе. Национални сценарио Србије односи се на догађаје и активности у вези са поплавама које су проузроковале знатан број људских жртава и велике материјалне штете, као и криминалним и терористичким активностима, заштитом границе, спречавању кријумчарења робе и људи, али и пролиферацији опасних материја.

У вежбовним активностима у Србији ангажовано је близу 100 учесника из Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова (Управе полиције МУП-а, Сектора за заштиту и спасавање, Управе саобраћајне полиције, Управе за обезбеђење и Управе граничне полиције), Министарства животне средине и просторног планирања, Министарства здравља, Министарства финансија, Министарства иностраних послова, Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде, као и Црвеног крста Србије. Учествовале су и окружне, општинске и локалне управе и штабови цивилне заштите.

Укупан трошак вежбе у свим земљама учесницама износи три милиона долара, а највећим делом финансиран је од стране САД.

Вежбе SEESIM се организују сваке две године и оне су софистициран начин увежбавања на националном и регионалном нивоу. До сада су одржане четири овакве вежбе у југоисточној Европи, а Србија је имала статус посматрача на вежбама SEESIM 06 и SEESIM 08.

 

Email