Вести
13.04.2010

Посета представника Института за доктрину оружаних снага Републике Чешке


Управа за обуку и доктрину  Генералштаба Војске Србије 13. и 14. априла 2010. године организовала је дводневни семинар и експертске разговоре на тему “Искуства оружаних снага Репулике Чешке у успостављању система војне доктрине” и том приликом угостила делегацију Института за доктрину оружаних снага Републике Чешке.

Делегацију су чинили пуковник Томаш Рак, начелник Института за доктрину, потпуковници Душан Фалтинек, начелник Одељења за ваздухопловне публикације као и Јиржи Похлодек, начелник Одељења за здружену доктрину и публикације. Поред њих, у саставу делегације били су  пуковник у пензији Павел Варга, као и представник Амбасаде Републике Чешке у Београду Јиржи Јурик. 

Пуковник Бранко Делетић, заменик начелника Управе за обуку и доктрину ГШ ВС нагласио је да је циљ семинара упознавање са методологијом израде војних доктрина у Оружаним снагама Републике Чешке, затим са системом и хијерархијом доктринарних докумената Оружаних снага те земље, као и са проблемима и искуствима чешке стране у изради доктринарних докумената.

Пуковник Делетић је додао да су искуства и знања које ће чешке колеге изнети на овом семинару драгоцена и да је потребно сагледати могућности њихове примене при изради доктринарних докумената у Војсци Србије. Семинару присуствују представници Генералштаба  Војске Србије и команди оперативног нивоа који су одређени за носиоце израде доктринарних докумената, као и представници Министарства одбране и Војне академије.  

Email