Вести
14.09.2012

Завршена вежба „Штит-02“ у Сомбору


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Завршена вежба „Штит-02“ у СомборуУ касарни „Аеродром“ у Сомбору, данас је завршена вежба „Штит-02“ у оквиру евалуације 1. нивоа. Циљеви вежбе били су – сагледати достигнути ниво интероперабилности и извршити евалуацију декларисаних јединица за учешће у мултунационалним операцијама, побољшати интероперабилност тих јединица, стећи неопходна искуства у планирању вежби по НАТО стандардима и извршити припреме за националну евалуацију декларисаних јединица за учешће у мултинационалним операцијама.

У вежби су учествовале три вежбајуће јединице – моторизована пешадијска чета, вод војне полиције и вод АБХО. Извођење вежбе трајало је од 5. до 14. септембра, а евалуација декларисаних јединица изведена је од 11. до 13. септембра.

Завршена вежба „Штит-02“ у СомборуВежби су присуствовали начелник Управе за обуку и доктрину генерал-мајор Јовица Драганић, заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Војин Јондић, командант 1. бригаде Копнене војске бригадни генерал Ђокица Петровић и командант Првог центра за обуку у Сомбору потпуковник Лазар Остојић.

О вежби је говорио начелник Одељења за планирање и развој Команде Копнене Војске, иначе директор вежбе, потпуковник Драган Антић.

Генерал Драганић рекао је да је вежба показала добру организацију, да је квалитетно изведена и да су постигнути високи резултати у остваривању оперативних способности Војске Србије.

Завршена вежба „Штит-02“ у СомборуЗаменик команданта Копнене војске генерал Јондић рекао је да су јединице Копнене војске које су учествовале у припреми, организовању и извођењу вежбе, показале и доказале своју интероперабилност с НАТО стандардима.

После уводног излагања о вежби, присутни су обишли руководство вежбе, привремену команду батаљона, истурени базни камп, потом је организован приказ дела способности декларисаних јединица за извршавање задатака у мултинационалним операцијама, и на крају су обишли просторије за рад у којима је курс за евалуаторе реализован.

Учеснике вежбе  „Штит-02“ и евалуаторе јуче је обишао заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица.

Email