Вести
11.08.2009

Министар Шутановац на припремама српских мировњака за Чад


Министар одбране Републике Србије Драган Шутановац присуствовао је данас припремама старешина и цивилних лица Министарства одбране и Војске Србије који у саставу норвешког контингента одлазе у мировну мисију под покровитељством Уједињених нација MINURCAT у Чад. Скупу у Центру за мировне операције присуствовали су државни секретар др Зоран Весић и заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Младен Ћирковић.

 

- Први пут Војска Србије, на основу одлуке Парламента и надлежних државних институција, одлази у мировну мисију под тим именом. Свака српска застава која се појави у свету јесте наша победа, а посебно је значајна она која се оствари спасавањем људских живота. Учешћем у међународним мировним мисијама настојимо да повратимо углед и поверење у Војску. Наше учешће у мисији у Чаду превазилази интересе наше војске и Министарства одбране и на најбољи начин презентује и промовише Србију, која на тај начин доприноси глобалном миру – рекао је министар Шутановац обраћајући се двадесет и једном припаднику система одбране Србије који крајем месеца одлазе у Краљевину Норвешку како би наставили припреме за мисију у Чаду. 

 

Мисија у Чаду јесте четврта мировна операција у којој учествује Војска Србије. У њој су ангажовани припадници војске и полиције више десетина земаља света. Одлазак наших старешина и цивилних лица у другој ротацији у саставу норвешког контингента, у оволиком броју, према речима министра одбране, доказ је поверења које имају у стручност и професионалне квалитете српских мировњака, посебно у војни санитет наше земље, који је својеврстан бренд и ван граница Србије. 

 

- У Парламенту Србије налази се предлог закона о учешћу Војске Србије и осталих структура безбедности ван граница наше земље. У склопу тога, Министарство одбране предложиће ангажовање наших припадника у појединим мисијама широм света. Треба знати да је учешће у мировним операцијама, пре свега, политичка одлука, а не Војске и Министарства одбране. Она се разматра на Савету за националну безбедност и предлаже Влади и Парламенту. Свако учешће у мировним операцијама подиже кредибилитет и Војске Србије у земљи и иностранству, али и наше државе. На тај начин чинимо и крупне кораке ка европским интеграцијама. Професионализација Војске Србије неће бити окончана на одговарајући начин уколико она не буде активније учествовала у мисијама ван наше земље – истакао је министар одбране Драган Шутановац.
 
Email