Вести
11.11.2011

Обележен Дан примирја у Првом светском рату


Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ!

Централна државна церемонија у част Дана примирја у Првом светском рату одржана је данас крај Спомен костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату у комплексу Новог гробља. Уз највише државне и војне почасти, у својству изасланика Владе Србије, венце је положио државни секретар у Министарству одбране Игор Јовичић.

У име Министарства одбране и Војске Србије, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица, са сарадницима, положио је венце крај Спомен костурнице бранилаца Београда, на Спомен костурницу руским војницима, на гробљу Комонвелта и Француском војном гробљу.

На крају церемоније, државни секретар Игор Јовичић рекао је да је на данашњи дан пре 93 године окончан Први светски рат, чиме је, према његовим речима, престало страдање и насиље и отпочео период мира и обнове.

- Први светски рат је обележен изузетним жртвама и страдањима. Ово је тренутак када оживљавамо успомену и изражавамо захвалност и поштовање српским војницима и јунацима. Они су се, иако војно и бројчано слабији, са неизмерном храброшћу и вером у себе борили за слободу своје државе, истакао је Јовичић.

Он је додао да на тим вредностима данашњи официри и подофицири доприносе изградњи савремене Војске Србије.

- Данас градимо мир на темељима који су учвршћени пре скоро једног века у најтежим тренуцима које је Србија имала у својој историји, додао је државни секретар. Он је истакао да је Србија спремна, у складу са националним и државним интересима, да уложи пун допринос миру и безбедности, како на територији Републике Србије тако и у региону, па и шире у свету.

- Србија је привржена идејама и циљевима мира и сталног унапређења билатералних и мултилатералних односа и развијања различитих облика међународне сарадње, поручио је Јовичић.

Државни секретар је рекао и да Србија гради своју будућност у партнерским односима и са земљама противницима из „неких прошлих и прохујалих времена“.

- Данас се поклањамо сенима оних који су пострадали у вихору рата и разарања. Нека им је вечна слава, рекао је државни секретар.

Централној државној церемонији присуствовали су амбасадори и изасланици одбране земаља учесница у Првом светском рату - Француске, Руске Федерације, Аустралије, Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, Канаде, Италије, Румуније, Холандије, Белгије, Аустрије, Мађарске, Словачке,Чешке, Бугарске, Немачке и САД.

У оквиру обележавања Дана примирја у Првом светском рату, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, у име председника Републике Србије, положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Том приликом, генерал Милетић је у спомен књигу записао:

„Србија као земља мира чува спомен на дан када је потписано примирје у Првом светском рату. Нека се разарања и ратне страхоте никада не понове. За модерну и демократску Србију у уједињеној Европи.“

Осим генерала Милетића, данашњој церемонији на Авали присуствовали су командант Команде за обуку генерал-потпуковник Александар Живковић и командант Ваздухопловства и ПВО, бригадни генерал Ранко Живак.

Email