Вести
11.04.2009

ДЕЦА НАГРАЂЕНА У АКЦИЈИ "НАЦРТАЈ ЦРТЕЖ" У ПОСЕТИ СПЕЦИЈАЛНОЈ БРИГАДИ


Око 50 девојчица и дечака, узраста од шест до дванаест година, из основних школа широм Србије, који су освојили другу награду у акцији Министарства одбране и Војске Србије „Нацртај цртеж – заплови војним бродом“ за 2009. годину, боравили су данас у Специјалној бригади Војске Србије. Припадници елитне јединице Војске Србије угостили су у панчевачкој касарни „Растко Немањић“ и десет малишана из вртића „Мики“, из Кикинде, који су за оригиналне ликовне радове добили посебно признање.

– Специјална бригада српске војске почаствована је вашим присуством, јер сте аутори најлепших ликовних радова о војнику будућности. На вашим цртежима су, захваљујући машти, специјалци и падобранци, рониоци и војници. Зато ћете данас имати прилику да погледате део обуке старешина наше јединице и разговарате са њима, видите наоружање, опрему и возила која користе. И да знате, ви сте нам најдражи и увек добро дошли гости – рекао је бригадни генерал Илија Тодоров, командант Специјалне бригаде, поздрављајући малишане и њихове родитеље.

Другонаграђени такмичари овогодишње акције „Нацртај цртеж“, коју Министарство и Војска организују од 2007. године, најпре су погледали филм о Специјалној бригади Војске Србије и задацима које тај састав извршава. Потом су пратили део обуке противтерористичких јединица у градском амбијенту, вежбу старешина са бојним минскоексплозивним средствима, затим, обуку извиђачко-диверзантских група у сеоском простору, и све то на полигонима касарне у Панчеву. Обука припадника бригаде у верању, употреби хладног оружја и савладавању диверзантских препрека употпунила је најмлађим девојчицама и дечацима слику о ономе шта све умеју наши специјалци.

Нису изостала питања о опреми, возилима и наоружању Специјалне бригаде, али и фотографисање за успомену.
На крају дружења са официрима и подофицирима Специјалне бригаде малишанима су уручени пригодни поклони – качкети и мајице са ознакама Војске Србије, шоље и оловке. Посебне захвалнице за допринос акцији додељене су основним школама „Свети Сава“ из Велике Плане, „10. октобар“ из Суботице и дечијем вртићу „Мики“ из Кикинде.

Једанаестогодишњем Кристијану Никодијевићу, ученику петог разреда Основне школе „Митрополит Михајло из Соко бање, највише се допало увежбавање наших специјалаца за борбу против терориста, и, наравно, пушке. Како каже, волео би поново да дође у панчевачку касарну и да једног дана буде војник. Драгана Вуковић из основне школе „Васа Живковић“, из Панчева одушевљена је умећем верања припадника бригаде, а шестогодишњи Огњен Томић из Кикинде нарочито је задовољан поклонима које је добио, али и војницима, како каже, са наочарима и кацигама, који су се добро борили.

Првонаграђени учесници акције „Нацртај цртеж“ за 2009. годину пловиће војним бродом „Козара“ 25. априла.

Email