Вести | Интервјуи
18.05.2012

Интервју начелника Генералштаба за „Новости“


Начелник Генералштаба Војске Србије о реформи армије, безбедности земље, учешћу у мировним мисијама: У јужној покрајини се ситуација усложњава, али имамо одговор. Није добро смањивање контингента Кфора

Безбедносна ситуација на Косову је осетљива и постоји могућност њеног усложњавања. Многи проблеми нису решени и то директно утиче на безбедност. У другим деловима земље ситуација је стабилна. Оно што је најважније и што грађани треба да знају јесте да је Војска Србије спремна и способна да одговори својим мисијама и заштити интересе и безбедност земље.

Овако начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић у интервјуу за  „слика“ тренутну безбедносну ситуацију у земљи.

генерал-потпуковник Љубиша ДиковићКоје су тренутно највеће безбедносне претње за Србију?

- Смањена је могућност избијања класичног војног сукоба, пре свега због опредељености свих земаља у региону за европске интеграције и упућеност на међусобну безбедносну сарадњу, тако да су, према нашим проценама, безбедносни изазови за Србију, као и за регион, различити видови екстремизма и организованог криминала.

Како Војска и остали државни органи одговарају на овакве изазове?

- Пратимо сва дешавања у региону која могу да се одразе на безбедност Србије и имамо добру сарадњу са суседима. Највећи безбедносни изазов за Србију је једнострано проглашена независност Косова. Будите сугурни да ћемо на сваки покушај преливања кризе из ове покрајине на територију централне Србије адекватно реаговати, у складу са одлукама и овлашћењима.

Има ли ВС план за евентуалне нове нестабилности на северу КиМ и да ли је могуће преливање тензија на југ Србије и Санџак?

- Војска има план превенције криза и способност да одговори својој уставној улози. Што се тиче КиМ, главни ауторитет је, према Војно-техничком споразуму, Кфор, и ја сам сигуран да он може да одговори таквим изазовима. Постоји могућност да дође до покушаја преливања нестабилности на простор централне Србије, али имамо снаге и способности да спречимо такве покушаје и заштитимо грађане.

Да ли сте задовољни сарадњом ВС и Кфора?

- Војска Србије сарађује са Кфором професионално и коректно, на основу Војно-техничког споразума из Куманова. Редовно се одржавају састанци Комисије за спровођење Војно-техничког споразума, на свим нивоима, једновремене патроле и заједничка извиђања. Само једновремених патрола било је више од 2.200, што говори о интензитету сарадње.

Како коментаришете најаве да ће се број војника Кфора на КиМ, ипак, смањивати и који је по вама оптималан број војника за одржавање безбедности на Косову?

- Ти планови нису новост, али важно је да се тај број смањује у зависности од безбедносне ситуације на КиМ. Наше процене су да би у овим условима смањење контингента Кфора вратило стање уназад. Присуство Кфора не сме да буде везано за рок, већ за стање на терену, а оно није такво да би се снаге могле смањивати.

Да ли се настављају реформе у процесу професионализације Војске?

- Реформе се настављају. Запослили смо професионалне војнике и оспособили их за војничке дужности. Сада следи фино подешавање система, модернизација средстава и опремање јединица.

Који су највећи изазови који су у наредним месецима и годинама пред ВС?

- Постоје два основна изазова: први је достизање највишег степена обучености по светским стандардима, даље усавршавање кадрова и мудро управљање људским ресурсима. Други је модернизација постојећег и набавка новог наоружања и војне опреме.

Како је криза утицала на овај процес?

- Упркос кризи, урадили смо много на опремању и модернизацији, пре свега када је реч о опремању модерним системима везе, заштитном опремом, пушкама калибра 5,56 мм, беспилотним летелицама, новим униформама... Развили смо авионе за обуку пилота „ласта“, а Специјалну бригаду опремили најсавременијим наоружањем и опремом.

Шта су предности, а шта мане професионалне армије?

- Предности професионалне војске су добро мотивисани и врхунски обучени војници који у војном позиву заиста налазе себе. Професионални војници на први поглед коштају мало више него војници на редовном служењу војног рока, али се остварују велике уштеде, пре свега у обуци, утрошку муниције, горива и других средстава. Када је реч о манама, постоји могућност да се у периоду економског напретка земље смањи број заинтересованих за рад у војсци, али очекујем да и стандард припадника ВС прати економски раст.

На који начин се развија сарадња ВС са оружаним снагама у региону и великим силама, САД, Русијом?

- Међународна војна сарадња један је од приоритета Министарства одбране и ВС у наредном периоду. Посебно нам је важна регионална сарадња, о чему говоре и моји сусрети са начелницима генералштабова оружаних снага Хрватске, Македоније и Словеније. Реализоваћемо велики број активности у области обуке, заједничких вежби, школовања и усавршавања...

Са колико припадника ВС учествује у мировним операцијама?

- Тренутно 68 наших припадника учествује у седам мултинационалних операција: пет под окриљем Уједињених нација и две под окриљем Европске уније. Ангажовани су у Либерији, Обали Слоноваче, Конгу, Либану, Сомалији и Уганди, као и на Кипру. Морамо бити на извору дешавања и пратити развој савремене војне мисли и праксе.

Која је конкретна корист од ових ангажмана за нашу земљу?

- ВС учешћем у мултинационалним операцијама стиче нова искуства, јача своје оперативне способности и прати светске токове у области одбране и безбедности. Поредимо се с другим војскама и могу вам рећи да од њих добијамо признања за професионалност. Шире посматрано, сама држава има највише користи од учешћа у мултинационалним операцијама, јер расте њен дипломатски потенцијал и углед у свету. Ко и колико доприноси миру - тај и толико је поштован! Зашто да Србија то не искористи?

ПОДНЕО ПРИВАТНУ ТУЖБУ ЗБОГ ИЗВЕШТАЈА

Како коментаришете Извештај Фонда за хуманитарно право у којем се износе оптужбе на ваше деловање у Војсци Југославије средином деведесетих и касније на Косову?
Какву реакцију државе очекујете на те оптужбе?


- О том извештају већ је било доста речи. Поднео сам приватну тужбу и очекујем да суд каже своје.

СПРЕМНИ СМО НА САРАДЊУ И СА РУСИЈОМ И СА НАТО

Какву очекујете сарадњу у програму „Партнерство за мир“ и са НАТО?

- Што се тиче ПЗМ, наше интересовање највише је усмерено на планирање, концепт оперативних способности и изградњу одбрамбених институција. Постоји заједнички интерес за интензивирање сарадње ВС и руских оружаних снага, посебно када је реч о војно-економским питањима, заједничкој обуци специјалних јединица, војној медицини и војном образовању. Са САД најинтензивнија је сарадња са Националном гардом Охаја. Вежбе, усавршавање кадра, подршка развоју базе „Југ“ код Бујановца само су неке од области у којима сарађујемо са САД.

Email