Вести
23.09.2011

Kонтингент Војске Србије отпутовао у мисију УН на Кипру


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић данас је на нишком војном аеродрому испратио вод Војске Србије који одлази у мировну мисију Уједињених нација UNFICYP на Кипру.

Том приликом, генерал Милетић уручио је државну заставу поручнику Александру Драмићанину, командиру вода који се упућује у мировну мисију.

Испраћају су присуствовали и државни секретар Министарства одбране др Зоран Јефтић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, представници државне управе и локалне самоуправе, великодостојници нишке и жичке епархије, чланови породица припадника српског контигента и други гости.

После свечаног испраћаја и поздрављања са званичницима Министарства одбране и Војске Србије и члановима породица, мировњаци из Рашке упутили се у авионе типа АН-26 који ће их превести до Ларнаке на Кипру.

Генерал Милетић је у свом говору подсетио да су пре девет година тројица наших официра упућена у Источни Тимор као војни посматрачи и да смо се на тај начин вратили у ред земаља које не само да препознају значај заједничког рада на изградњи и очувању мира и безбедности, него су спремне да у том послу и учествују. Од тада су припадници Војске Србије ангажовани у осам мисија, у којима су поред извршавања војничких задатака, помагали локалном становништву и спасавали људске животе. Знањем, професионалним и пожртвованим радом, наши мировњаци су завредели признања и одликовања, стекли поштовање својих колега и задобили симпатије локалног становништва.

„Вод 21. пешадијског батаљона Друге бригаде Копнене војске - нагласио је генерал Милетић - остаће упамћен као прва јединица Војске Србије која одлази у мировну мисију Уједињених нација. Он ће задатке извршавати у зони мировне мисије УН на Кипру, са нашим наоружањем и опремом, а транспортоваће га ваздухопловство Војске Србије до Ларнаке, где ће се прикључити мађарско-словачком контигенту. То је најбоља потврда да су припадници наше војске оспособљени и обучени по најбољим светским стандардима и да је Република Србија учинила много на развоју својих капацитета у домену одбране и безбедности, те да је на међународном плану озбиљан партнер. Србија придаје велики значај свом ангажовању у програмима и активностима Уједињених нација, посебно онима који се односе на промоцију и очување мира. Учешћем у мултинационалним операцијама УН Србија показује да је активни чинилац очувања стабилности и безбедности на међународном плану“.

Обраћајући се старешинама и војницима, који су на основу одлуке председника Републике Србије, наредбе министра одбране и Годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама УН упућени у мировну мисију, генерал Милетић је подвукао:

 „Пружила вам се прилика да у међународном окружењу, са колегама из других земаља, а пре свега Мађарске и Словачке, размените искуства из струке и покажете своје способности и квалитете. Своје задатке извршавајте савесно и стручно, часно и човечно. Имајте на уму да ћете пред становништвом Кипра и припадницима оружаних снага других земаља представљати Републику Србију и Војску Србије. Свим људима са којима будете у контакту у току мисије мира, речима и делима пренесите поруке мира и пријатељства“.

Два официра, 12 подофицира и 22 професионална војника који данас одлазе на Кипар припадници су 21. пешадијског батаљона Друге бригаде Копнене војске из Рашке, којим командује потпуковник Мирослав Стефановић. Командант батаљона не скрива понос што су припадници његове јединице добили част да представљају нашу земљу у мировној мисији УН и истиче: „У протеклом периоду смо реализовали све потребне садржаје обуке и потпуно сам уверен да наше старешине и војници спремни одлазе у мисију на Кипру. Вод је оспособљен за све изазове и достојно ће репрезентовати 21. пешадијски батаљон, Другу бригаду, Копнену војску, Војску Србије и Републику Србију“.

Опште расположење у воду је позитвно и по речима командира вода поручника Александра Драмићанина, људи имају јак мотив за учешће у мировној мисији и хоће да задатак одраде како треба.

„Јутрос смо сви били насмејани - говори Драмићанин – и ни код кога нисам приметио забринутост због тога што крећемо на овај задатак. Сигурни смо једни у друге и једва чекамо почетак мисије. Наш први задатак биће да се уклопимо у нову средину, културу и мултинационално окружење, а ту ће нам несумњиво бити од помоћи дугогодишња сарадња са војскама других земаља у Копненој зони безбедности и учешће на вежбама у Украјини и Бугарској“. 

Погледајте фотогалерију!

Email