Вести
02.10.2008

ПРЕФОРМИРАНА РЕЧНА ФЛОТИЛА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ


На данашњој свечаности на обали Дунава, на везу новосадског Београдског кеја, Речној флотили Војске Србије уручена је војна застава. Предајући заставу команданту РФ капетану бојног брода Небојши Јоксимовићу, начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Здравко Понош, у својству изасланика председника Републике Србије, истакао је да је опредељење да понтонирске јединице изађу из састава Прве бригаде КоВ и буду у саставу Речне флотиле произашло из искустава из обуке и функционисања јединица након реорганизације Војске Србије спроведене током 2007. године.

“На овај начин под једну команду стављамо све снаге које своје задатке извршавају у захвату унутрашњих пловних путева. То нам омогућава ефикасно извршавање обавеза, посебно у оквиру треће мисије Војске Србије, а то је супротстављање природним и технолошким катастрофама”, рекао је генерал Понош и нагласио да оваква организација Речне флотиле гарантује брзо реаговање у спасавању људи и материјалних добара и пружању помоћи другим бродовима у случају пожара, хаварија и других незгода на пловним путевима.

“Имајте на уму да сте ви једина јединица ове врсте у Војсци Србије и да за вас немамо алтернативу”, истакао је генерал Понош на данашњој свечаности, изразивши уверење да ће јединице Речне флотиле које брину о безбедности на преко 1600 км унутрашњих пловних путева, а размештене су у Новом Саду, Београду и Шапцу, задатке обављати одговорно и професионално.

По новој организационој шеми Речна флотила је јединица која поред команде са командном и логистичком четом, има два речна одреда са петнаест бродова и чамаца разних намена, као и два понтонирска батаљона и у могућности је да се поред класичне војне компоненте прилагођава новим изазовима и тренду развоја речних снага подунавских земаља.

Свечаности у Новом Саду присуствовали су и командант Копнене војске генерал-потпуковник Младен Ћирковић, представници Министарства одбране, Генералштаба ВС, команданти бригада, градоначелник Новог Сада Игор Павличић, представници локалне самоуправе и Српске православне цркве и други гости.

Припадници Речне флотиле приредили су дефиле који су са великим интересовањем посматрали и бројни Новосађани.

Email