Вести
14.10.2008

ГЕНЕРАЛ ПОНОШ У ПОСЕТИ ШПАНИЈИ


Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Здравко Понош, изјавио је ФоНету да је на данашњем састанку са шпанским колегом генералом Хулиом Родригезом добио уверавања да Шпанија неће признати независност Косова и да остаје при принципијелној подршци ставовима Србије да се проблем решава правним путем, у међународним институцијама.

Понош је изразио захвалност Шпанији на принципијелној подршци ставовима Србије по питању решавања проблема Косова, а посебно припадницима шпанског контигента Кфор на професионалном односу према задацима који су им повериле
Уједињене нације (УН) и заштити становништва у енклавама.

Поношев боравак у Шпанији је прва размена војних посета између Београда и Мадрида на нивоу начелника генералштабова.

"Никада раније војни односи између Београда и Мадрида нису достигли тај ниво, без обзира на природу режима и у Београду и у Мадриду", указао је Понош.

Он је прецизирао да су кључне теме разговора са Родригезом биле безбедносна ситуација, са посебним освртом на Косово, као и билатерална војна сарадња и начини на које је остварити.

"Договорили смо се да се не чека шта ће стручне службе два министарства одбране да изаберу као одговарајући модалитет, већ да одмах кренемо у сарадњу у областима за које постоји обострани интерес, јер је политичка клима изванредна", рекао је Понош.

Он је навео да је предложио три области за које је Србија заинтересована: сарадњу специјалних јединица, размену искустава из мировних операција и размену искустава у помоћи војске цивилним властима у случају технолошких катастрофа.

Шпанска страна сагласила се да су то области које су интересантне и њима, закључио је генерал Понош.

 

Email