Вести
13.02.2017

Започела селекција кандидата за професионалне војнике


У 19 јединица Војске Србије данас је започела селекција кандидата за непосредни  пријем 500 професионалних војника из евиденције регионалних центара Министарства одбране.

 

Пријављивање кандидата, којих је било више од 1000,  реализовано је у јединицама Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Команде за обуку, као и у јединицама непосредно потчињеним управама Генералштаба Војске Србије.

Један од примера данашњег пријављивања је и Гарда, где ће од 113 присутних кандидата који су се пријавили на конкурс за пријем, 59 најбољих, након психофизичких и других провера, бити примљено у елитну јединицу Војске Србије.


 
Потпуковник Чедо Рајковић, помоћник команданта за подршку, поздрављајући кандидате за пријем, у име команданта Гарде, генерал-мајора Миломира Тодоровића, пожелео им је пуно успеха током селекције.

– У јединици сте која баштини једну од најдужих традиција у Војсци Србије, препознатљиву у земљи и иностранству, која у свим свечаним приликама, током посета страних званичника, и осталим, има посебну част и обавезу да достојно представља нашу Војску–истакао је потпуковник Рајковић.

Председник Комисије за реализацију непосредног пријема кандидата у Гарду, начелник Одсека за људске ресурсе у тој јединици, потпуковник Дејан Вељовић, упознао је кандидате са условима и критеријумима за пријем, као и са планом активности током предстојећих провера.

– Задатак је да одаберемо најбоље, а од 59 примљених, 49 ће бити распоређени као стрелци у роду пешадије, док ће 10 обављати посао возача у саобраћајној служби.Представљајући чланове комисије и описујући ток селекције, која ће трајати до краја маја, он је најавио да ће током дана, у складу са одобреним критеријумима и мерилима, бити обављен општи лекарски преглед, провера физичких способности и разговор с комисијом.

– Свако мерило је елиминационог карактера, и на крају ћемо на објективан начин, на основу најбољих резултата физичке провере, анализе психолошких капацитета, као и нивоа школовања и усавршавања, одабрати најбоље кандидате – рекао је потпуковник Вељовић, најављујући да ће резултати безбедносне провере, која за Гарду траје три месеца, бити познати половином маја.Комисије завршавају свој рад тако што надлежним старешинама које доносе одлуку о избору, достављају листу најбоље рангираних кандидата, након чега следи пријем, прво на пробни рад од 6 месеци а након тога се уговори потписују на три године, до навршених 40 година живота, а за поједине специјалности до 50. године, на основу одлуке министра одбране.

Email