Вести
20.10.2011

Обележавање годишњице ослобођења Београда


Председник Републике Србије Борис Тадић, поводом 67. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, положио је данас венац на Споменик ослободиоцима Београда.

Председник Србије је венац положио уз почасни строј Гарде Војске Србије и у присуству градоначелника Београда Драгана Ђиласа.

У спомен књигу на Спомен-гробљу ослободилаца Београда, председник Тадић је уписао: „Слава херојима и ослободиоцима Београда! Слава онима чији је живот престао да би наш отпочео. Слава свима који су Србију учинили земљом антифашизма“.

Венце на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик Црвеноармејцу положила је и делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио начелник Генералштаба ВС генерал Милоје Милетић. Делегацију су чинили командант Команде за обуку генерал-потпуковник Александар Живковић и заменик команданта ВиПВО бригадни генерал Срето Малиновић.

„Припадници Војске Србије с поносом чувају сећање на све борце, ослободиоце Београда. Ваша херојска дела наша су вечна инспирација“- уписао је у спомен књигу генерал Милетић.

Ослободиоцима Београда у Другом светском рату пошту су одале и делегације, града Београда, СУБНОР-а, Министарства рада и социјалне политике, амбасада Руске Федерације, Украјине, Белорусије, Азарбејџана и породице погинулих ослободилаца Београда.

Након вишедневних крвавих и тешких борби припадници Народноослободилачке војске Југославије помогнути совјетским савезницима ослободили су 20. октобра 1944.године главни град Србије и тиме окончали четворогодишњи период његове окупације током кога је страдао велики број Београђана, док је град претрпео девастацију изузетно великог обима.
Email