Вести
07.09.2017

Начелник Генералштаба примио делегацију Оружаних снага САД у оквиру иницијативе „CAPSTONE“


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић примио је данас у касарни „Бањица 2“ у Београду делегацију Оружаних снага САД која, у оквиру иницијативе „CAPSTONE“, борави у вишедневној посети Републици Србији.Генерал Диковић је с америчком делегацијом разговарао о досадашњој сарадњи Војске Србије и Оружаних снага САД са тежиштем на сарадњи са Националном гардом Охаја и могућностима за унапређење те сарадње.

Заједнички је констатовано да сарадња у области одбране са САД и даље представља одличан део укупних билатералних односа двеју земаља, а поготову се истиче сарадња кроз Програм државног партнерства са НГ Охаја која траје дуже од десет година.

Група активности „CAPSTONE“ спроводи се од 2007. године, у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја, традиционално у септембру сваке године, и обухвата низ активности које имају за циљ унапређење сарадње Војске Србије и Оружаних снага САД.Ове године, висока делегација верске службе Националне гарде Охаја, коју предводи бригадни генерал Џозеф Чизм, борави у нашој земљи у циљу размене искустава и наставка сарадње у области развоја верске службе, док експертска група из Охаја борави у бази „Југ“ ради сагледавања степена развоја базе.

У циљу наставка сарадње у области развоја подофицирског кора, у Центру за обуку подофицира у Панчеву борави делегација Подофицирске академије 7. Армије Европске команде Оружаних снага САД, коју предводи Главни подофицир Копнене војске ЕК ОС САД Шерил Лајон. Веома значајан сегмент овогодишњих активности је и мултинационална командно-штабна вежба Војске Србије и Националне гарде Охаја „Cyber Tesla 2017“, која се од 10. до 16. септембра, реализује истовремено и у Охају и у Р. Србији. 

Email