Вести
20.04.2012

Пријем поводом Дана Војске Србије у Дому Гарде


Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић били су домаћини вечерашњег пријема поводом 23. априла - Дана Војске Србије у Дому Гарде на Топчидеру. Свечаности су присуствовали председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић, представници законодавне, извршне и судске власти, Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница, дипломате и инострани војни представници, личности из јавног, културног и уметничког живота, новинари и бројни гости.

Поздрављајући госте, министар Шутановац је истакао да је историја Србије у дубокој вези са нашом Војском, и да не постоји ни један историјски догађај у коме Министарство одбране и Војска Србије нису имали адекватно учешће.

- Ово је година у којој смо завршили реформе. Имамо потпуно професионалну војску, реформисан је пензиони фонд, славимо три године постојања Универзитета одбране, као и три године постојања Војномедицинског факултета – истакао је министар Шутановац додајући да је реч о години у којој Војска Србије има част да буде најпоштованија државна институција својих грађана.

Према речима министра Шутановца, Војска Србије и Министарство одбране имају част да буду прва институција Владе Републике Србије која ће започети преговоре за приступање једној за нас важној институцији Европске уније.

- Реч је о Европској одбрамбеној агенцији помоћу које ћемо наставити са развојем истраживања везано како за војне тако и за цивилне потребе. Сви задаци који су постављени у години за нама су испуњени и сигуран сам да ће Војска Србије наставити да буде на нивоу који је неопходан за испуњавање све три мисије – нагласио је министар одбране. Он је подсетио да се, у години за нама, која није била нимало лака, бременита последицама економске кризе и елементарним непогодама, Војска Србије нашла своме народу. "Нема дела Србије где припадници наше војске нису помагали, а то ће се наставити и у будуће, нагласио је Шутановац.

Министар је, поводом Дана Војске, упутио посебан поздрав за 67 њених припадника који свој дан прослављају далеко од домова, у мировним мисијама широм света, у жељи да задате мисије изврше часно. Захваљујући гостима на подршци у протеклом периоду, он је поручио да ће та подршка, свакако, бити узвраћена кад буде затребало.

Обраћајући се присутнима, генерал Диковић је истакао да су припадници Војске Србије у овој години били ангажовани на подизању оперативних способности, извршењу задатака у Копненој зони безбедности, реализацији вежби у земљи и ван ње и низу других активности, а у циљу подизања способности и јачања угледа наше војске.

- Сигурно да ове задатке не би успешно реализовали да није вас, који сте нам давали подршку и у складу са могућностима позитивно утицали на реализацију задатака. У наредном периоду Војску Србије очекују задаци на опремању и модернизацији, на интензивној међународно-војној сарадњи и учешћу у мултинационалним операцијама Уједињених Нација и Европске уније – рекао је начелник Генералштаба Војске Србије и захвалио присутнима што високо цене и поштују нашу војску.

Оно што вечерашњу свечаност издваја од ранијих је то што се од ове године Дан Војске Србије обележава 23. априла. Тог дана, на Цвети, 1815. године, у Такову, на скупу виђенијих старешина донета је одлука о почетку Другог српског устанка за ослобођење Србије од турске власти.

До сада је Дан Војске обележаван 15. фебруара, у знак сећања на тај дан 1804. године када је подигнут Први српски устанак, док истог датума обележавамо и Дан државности у знак сећања на датум проглашења Сретењског устава 1835. године.

 

Email