Вести
09.10.2009

Обележена годишњица смрти краља Александра Првог Карађорђевића


 

У оквиру обележавања 75-годишњице смрти краља Александра I Карађорђевића данас су у у цркви Светог Ђорђа на Опленцу у Тополи на његов гроб венце положили председник Републике Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац, чланови дипломатског и војно-дипломатског кора у Србији, као и чланови породице Карађорђевић.


У пратњи министра одбране били су начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић и командант Гарде бригадни генерал Горан Радовановић.По окончању церемоније полагања венаца, министар Шутановац је у кући краља Петра Првог на Опленцу отворио изложбу "Државнички и ратнички пут краља Александра Првог" коју су заједно организовали Војни музеј у Београду и Задужбина краља Петра Првог у Тополи.

Том приликом, министар Шутановац подсетио је на историјску улогу краља Александра Првог Карађорђевића, нарочито на његове државничке и дипломатске заслуге у погледу интеграција у овом делу Европе. Министар је истакао да савремена Србија чини напоре у циљу укључивања у све значајне политичке, привредне, одбрамбене, образовне и културне процесе међународне организације. Тиме, рекао је министар Шутановац, Србија чува континуитет своје спољне политике и обнавља заслужено место у породици равноправних европских народа.

Министар је нагласио да сарадњом и учешћем у савременим токовима међународне сцене остварујемо принципе наше државне политике и стратегије развоја Србије, али чувамо и њен територијални интегритет и јачамо државне и демократске капацитете.

«Окупљени око јасно дефинисаних приоритета са богатим и разноврсним наслеђем можемо остварити циљеве које су у предходном периоду поставили велики српски владари, који су своју земљу видели као земљу слободе, напретка, заједништва и разумевања» рекао је министар одбране.

На изложби су представљени лични предмети краља Александра, уметничке слике из породичне колекције, фотографије и документи који сведоче о животу и трагичној смрти краља Александра Првог Карађорђевића. Посебну пажњу посетилаца привукла је униформа краља коју је носио на дан атентата.


Email