Вести
02.09.2011

Друга генерација војника почела добровољно служење војног рока


У лесковачку касарну „Војвода петар Бојовић“ пристигло је 200 војника на добровољно служење војног рока и 90 кадета 136. класе Војне академије и 3. класе Војномедицинске академије на реализацију основне индивидуалне обуке. Процес обучавања у Трећем центру за обуку трајаће 45 дана и после њега ће кадети наставити студије на ВА и ВМА, док ће се војници, у зависности од војноевиденционе специјалности, упутити у центре за специјалистичку обуку. Војници пешадијске специјалности остаће и после месец и по дана  у Лесковцу, како би савладали садржаје специјалистичке обуке војника рода пешадије. 

Долазак војника на добровољно служење војног рока у лесковачку касарну обележиле су уобичајене активности попут пријема, шишања, купања, облачења, задужења интендатском опремом, основног лекарског прегледа и распоређивања у јединице. У тродневном периоду прилагођавања, они ће се упознати са касарном, задужити лично наоружање, сагледати наоружање и опрему Трећег центра за обуку, формирати војне колективе и започети са интензивном обуком. У склопу обуке, војници на добровољном служењу војног рока ће имати садржаје из физичке обуке, морала и војностручне обуке попут пешадијског наоружања, стројевих радњи или изучавања Правила службе Војске Србије. 

„Ми смо предузели све потребне мере - тврди командант Трећег центра за обуку пуковник Мијодраг Ђуровић - за организован прихват и реализацију обуке са кадетима и војницима на добровољном служењу војног рока. Посебну пажњу посветили смо индивидуалној и колективној припреми непосредних извођача обуке, како бисмо обезбедили да кадети и војници у предвиђеном временском року што квалитетније савладају војничке вештине, радње и поступке“. 

Одзив војника на добровољно служење војног рока је стопроцентан, што довољно говори и о њиховој мотивисаности за оспособљавање у војсци. Владица Кореловић из Зајечара је на добровољно служење војног рока дошао под утицајем родитеља, али први утисци му говоре да ће ово бити позитивно искуство и да ће научити много тога новог. С друге стране, војно занимање је за Богдана Мијушковића из Крушевца атрактивно, авантуристичко и занимљиво, мада му је основни мотив да служи својој земљи. Марко Милутиновић и Слађан Игњатовић су комшије у Џепу код Владичиног Хана и заједно су кренули на добровољно служење војног рока са основном жељом да касније ступе у редове Војске Србије као професионални војници. „Волим војни позив, војска чини човека и у нашем крају је служење војске важно исто као и жендба - наглашава Слађан. Ивана Милосављевић из Владичиног Хана воли војску од малена и сада јој се пружила прилика да оствари своју давнашњу жељу, док Наталија Николић, из Свођа код Власотинца, жели ново искуство и да се по први пут у животу опроба у гађању из пушке. 

Први центар за обуку у Сомбору и Други центар за обуку у Ваљеву такође су примили војнике на добровољно служење војног рока.

Испред касарне „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву владала је гужва од раног јутра, уз музику, поздраве, пољупце и понеку сузу за растанак војника са најближима. Први војнички дан протекао је у задужењу опреме, смештају и упознавању војника са распоредом рада.

Униформу су међу првима задужили Ђукић Дејан из Владимираца, Милан Шимшић из Прибоја и ужичанка Бојана Станојчић. Њих троје, као и већина њихових колега, наводе да је највећи мотив за долазак у Војску Србије, љубав према војничком позиву и жеља да се после одслужења војног рока запосле као професионални војници.

Иста слика била је и у Сомбору. Већина војника у сомборској касарни „Аеродром“ долазак у Војску Србије сматра почетним степеником на путу до професионалног војника.

 

Email