Вести | Цивилно-војна сарадња
19.06.2015

Постављен понтонски мост на Лиду


Министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и председник општине Земун Дејан Матић, присуствовали су данас завршним радовима на постављању понтонског моста ка популарној земунској плажи Лидо. То је била прилика да међу првима пређу преко понтонског моста и обиђу припаднике Речне флотиле који су ангажовани на његовом постављању.

Postavljanje pontonskog mosta na Lidu

Министар Гашић је изразио задовољство што је Војска Србије била у прилици да изађе у сусрет општини Земун како би свим грађанима у летњим месецима омогућили да стигну до популарног купалишта.

— Прошле године, због катастрофалних поплава, нисмо били у могућности да поставимо мост јер су сви понтонски чамци били ангажовани на санирању последица поплава — нагласио је министар Гашић додајући да је у сарадњи са општином Земун грађанима омогућен безбедан прелазак ка плажи Лидо.

Postavljanje pontonskog mosta na Lidu

Председник општине Земун Дејан Матић истакао је да су на овај начин, на велику радост грађана двеју општина, створени услови за одмор и рекреацију на плажи Лидо, бисеру Земуна.

— Водили смо рачуна о свему, од спасилаца до медицинског особља, тако да смо се потрудили да присуство грађана буде потпуно безбедно на овом делу Великог ратног острва — поручио је председник општине Земун.

Према речима команданта Речне флотиле капетана бојног брода Андрије Андрића, мост је дужине око 350 метара и носивости је 20 тона.

Postavljanje pontonskog mosta na Lidu

— Мост је потпуно безбедан и преко њега могу да прелазе лака возила, по одобрењу, као и пешаци који ће користити плажу на Лиду. Постојаће и служба која ће обезбеђивати мост, тако да су све мере безбедности загарантоване — оценио је капетан бојног брода Андрић додајући да је било потребно око осам часова да мост, из две деонице, реморкери довезу из Шапца, а исто толико времена је понтонирцима било потребно да га поставе.

Понтонски мост који повезује Велико ратно острво са левом обалом Дунава, на чијем су допремању и постављању у претходним данима радили инжињерци из састава Речне флотиле, Београђани ће моћи да користе све до септембра.

Email