Вести
10.03.2009

Делегација ОС Краљевине Норвешке у нишком санитетском центру


Делегацији Оружаних снага Краљевине Норвешке, предвођеној генерал-мајором Лајфом Розеном, начелником санитетске службе, данас је у Нишу презентован пројекат Регионалног центра за обуку санитетског кадра првог нивоа.

Током посете гости су обишли кабинете у којима се налази опрема из донација Краљевине Норвешке, и посматрали вежбу извлачења повређених из возила и пружања прве помоћи. У нишкој Војној болници, управник пуковник др Славиша Ћирић упознао је представнике норвешке делегације са историјатом и радом Војне болнице и припремама за учешће у мировним операцијама.

Генерал-мајор Петар Ћорнаков, начелник Управе за обуку и доктрину ГШ ВС, истакао је да је развој санитетског центра и његово прерастање у Регионални центар заједнички пројекат наше и норвешке војске.

- Пројекат је обострано добро прихваћен. Ми имамо добар потенцијал у квалификованим кадровима и доброј инфраструктури. Очекујем да у наредне две године овај центар прерасте у Регионални центар, односно, у Центар Војске Србије који ће бити у стању да своје људе и санитетски кадар војски из окружења оспособљава по најсавременијим стандардима. Већ у јуну у Нишу ће бити организован међународни курс за болничаре и медицинске техничаре свих профила. – рекао је генерал Ћорнаков.

Како је нагласио генерал Ћорнаков, поред три донације у санитетском материјалу и софистицираној опреми, до сада су организовани и курсеви на којима су норвешки инструктори обучавали наше војне медицинаре, а планови и програми обуке су усаглашени са НАТО стандардима.

Начелник санитетске службе норвешке војске генерал-мајор Лајф Розен је нагласио да се у четворогодишњој сарадњи постигло више него што је првобитно планирано.

Email