Вести | Цивилно-војна сарадња
10.10.2008

ПОМОЋ ВОЈСКЕ СТАНОВНИШТВУ У КОПНЕНОЈ ЗОНИ БЕЗБЕДНОСТИ


У оквиру акције помоћи становништву у Копненој зони безбедности у општинама Бујановац и Прешево, медицинска екипа Четврте бригаде Копнене војске обишла је села Муховац и Чар, која се налазе уз саму административну линију са Косовом и Метохијом и у којима живи искључиво албанско становништво. Начелник канцеларије за цивилно-војну сарадњу потпуковник Горан Станковић рекао је ФоНету да припадници Четврте бригаде пружају помоћ свим становницима области у којој делују, без обзира на њихову верску, националну или другу припадност, додајући да су војска и мештани упућени једни на друге.

"Ми се овде налазимо од уласка у Копнену зону безбедности 2001. године и упућени смо једни на друге. Путеве које ми користимо користе и мештани. У овој години смо извршили реконструкцију дела путева у Муховцу, као и у Новом селу, Зарбинцу и Чару", рекао је Станковић.

Председник месне заједнице Муховац Рамиз Рашити изјавио је да са војском постоји добра сарадња, а као један од животних проблема мештана истакао је веома лош пут до Бујановца. "Око поправљања овог пута највише се ангажовала војска. Они су радили и пут за Чар и Горње Бучје. Ја им се зато веома захваљујем за ову помоћ, али и на помоћи за лекове", рекао је Рашити. Становници овог краја до Бујановца могу много једноставније да дођу преко Косова и Метохије, због бољег пута. "Зими ми не можемо да сиђемо у Бујановац због лошег пута", рекао је Рашити. По његовим речима, Координационо тело за југ Србије је "уз велико ангажовање потпредседника Симе Газикаловића, помогло реновирање амбуланте", а помогли су и око још неких инфраструктурних потреба.

Упитан колико је држава учинила да после завршетка оружаних сукоба 2001. године становници ових села боље живе Рашити је одговорио да "сада нема проблема". "Полиција ради свој посао, али нема никаквих проблема", рекао је он и додао да очекује да и општина Бујановац помогне становницима Муховца да живе животом достојним 21. века.

У Муховцу је до сада организовано седам акција пружања медицинске помоћи и прегледа лекара мештанима, а уз савете, припадници војске деле и лекове. Капетан Саша Димитријевић, војни лекар, рекао је да су најчешћи поблеми на које се прегледани мештани жале респираторне инфекције и кожна обољења. Димитријевић мисли да овакви обиласци мештанима значе много.

"За нас је то ситница, а за њих је огромна ствар. Јер, они би морали да препешаче много километара по овом планинском путу да би дошли до лекара и лекова. Ми смо дошли, прегледали их, донели лекове и то им веома значи", рекао је Димитријевић. Исмаил Ислими осамдесетогодишњи мештанин Муховца, један од оних које је прегледао војни лекар Саша Димитријевић, рекао је да војска пуно помаже народу који живи у овом делу бујановачке општине.

"Свака њима част, они долазе и помажу нам. Имамо и амбуланту и лекара који је сваки дан ту, али проблем је што немамо апотеку. По лекове морамо у Бујановац, а то је далеко, људи немају пара да оду до тамо", рекао је Ислими.

Email