Вести
08.09.2012

Промоција најмлађих официра Војске Србије


Свечаност поводом завршетка школовања кадета 133. класе Војне академије одржана је данас испред Дома Народне скупштине у Београду. У прве официрске чинове унапређено је 156 кадета, међу којима 31 кадеткиња, и два припадника Војске Црне Горе.

Председник Републике Србије Томислав Николић уручио је сабље најбољима у рангу: Радовану Жунићу, који се школовао на студијском програму Војно ваздухопловство, а постигао најбољи успех у генерацији – 9,48, Милку Дурлевићу, другом у рангу, чија је средња оцена 9,37 на студијском програму Менаџмент у одбрани, као и Ђорђу Стојановићу, који је школовање на студијском програму Војноелектронско инжењерство и телекомуникације завршио с успехом 9,33.

Министар одбране Александар Вучић уручио је пиштоље с посветом најуспешнијим кадетима видова Копнена војска и Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана – Виктору Верешу (9,21) и Милени Ђокић (8,70).

Промоцији су присуствовали председник Владе Ивица Дачић, председник Народне скупштине Небојша Стефановић, министри у Влади Републике Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, представници Националне гарде Охаја, Оружаних снага Аустрије и Министарства одбране Анголе, дипломате и војни изасланици акредитовани у Београду, представници верских заједница и истакнуте јавне личности.

Честитајући промовисаним официрима, председник Николић рекао је да су ови млади људи одлучили да изаберу служење отаџбини као свој животни позив.

– Знање, одговорност и посвећеност коју су показали приликом школовања, јесте доказ да су достојни да наставе нашу херојску традицију очувања мира, добросуседства и пријатељства у региону и у свету уопште. Наша богата војна историја бележи бројне догађаје који су стављали различите изазове пред нашу државу и народ. Први који су безрезервно уложили своје умеће, а некада и оно најдрагоценије, свој живот, у име отаџбине, били су полазници Војне академије, која постоји 162 године, као чувар традиције Артиљеријске школе, прве војношколске установе у Србији – навео је председник. Он је додао да упркос великим материјалним тешкоћама, Војна академија школује кадете из године у годину, уз несмањени квалитет образовања, који се показује нарочито учешћем у мировним мисијама.

Говорећи о значају студијских програмима на Академији, председник Николић је рекао да су током школовања млади и одважни кадети стекли знања и вештине потребне за доношење важних одлука, које их очекују када преузму своје место у строју.

– У различитим приликама од њих се очекује да покажу способност прилагођавања различитим ситуацијама, да на одговарајући начин реагују на изазове и покажу одговорност према себи, породици и отаџбини, коју су избором позива ставили изнад свега – истакао је председник Николић, поручујући да је Војска Србије институција која ужива велико поверење грађана наше земље, а да се на конкурсе за војне школе, као и за радна места, пријављује велики број заинтересованих, што потврђује престиж војног позива.

Уз то, како је рекао, Војска Србије је фактор стабилности на Балкану и значајан чинилац научног, технолошког и друштвеног развоја.

– Војнотехничком сарадњом са пријатељским земљама, и у мисијама под окриљем Уједињених нација, наша војска је допринела миру и безбедности широм света. Истовремено, извођењем великог броја вежби, на полигонима у земљи и иностранству, континуирано је усавршавала знање и способности. Свим расположивим потенцијалима несебично је помагала становништву у ванредним ситуацијама – нагласио је председник Николић, и подсетио на велику годишњицу Балканских ратова, наводећи да је прошао век од како је наша херојска војска отпочела да осваја слободу и брани част свог народа.

Према његовим речима, одлика елите једног народа јесте спремност да се за више циљеве несебично жртвује, а српски официри су увек припадали елити, а отаџбина је за сваког од њих увек била светиња.

– Честитам вам прве официрске чинове и желим пуно успеха у раду на новим дужностима. Живела Србија – поручио је председник Томислав Николић.

Начелник Војне академије генерал-мајор др Младен Вуруна, обраћајући се окупљенима у име Министарства одбране и Војске Србије, рекао је да о угледу наше војске сведочи број присутних страних делегација.

– Војна академија, члан Универзитета одбране, установа која баштини 162 године традиције, од оснивања с успехом школује официре за све родове и готово све службе. У томе се ослањамо на славну историју наших предака и војску коју краси ослободилачка традиција, али и на савремено опремљене кабинете и модерне приступе у настави – нагласио је генерал Вуруна.

Према његовим речима, Војну гимназију похађа 367 ученика, а основне академске студије 903 кадета. Ове године школовано је 80 резервних официра, а каријерно усавршавање у Школи националне одбране завршило је 213 полазника.

Обраћајући се будућим потпоручницима, генерал Вуруна је рекао да су у претходне четири године уложили велики труд да положе 40 испита и више од 120 вежби из области наоружања, гађања и тактичке обуке, постигли завидну просечну оцену школовања, учествовали у бројним ваннаставним и спортским активностима у земљи и иностранству.

– Војнички позив јесте частан, а колико је ризичан и тежак спознали сте у трагичном догађају који нам је узео Милину и Филипа. Постајете официри у години када се навршава читав век од херојских битака српске војске за спас и славу отаџбине. Наоружани светлом традицијом, чашћу и знањем, стално имајте на уму шта Србија и сви њени грађани од нас траже и очекују – поручио је најмлађим официрима генерал-мајор Младен Вуруна.

У име унапређених потпоручника, најбољи у рангу Радован Жунић, захвалио је професорима, породици и пријатељима за помоћ током студирања, јер су веровали у њихов успех.

– Награда за ваше бриге и стрепње јесте данашња свечаност. Професори, командири, команданти, остварили сте циљ – васпитали сте и образовали још једну генерацију официра која ће се часно и достојанствено супротставити свим изазовима пред којима се нађе – истакао је Жунић, додајући да у строју на свечаности стоје командири, команданти, пилоти, лекари и професори, али, пре свега, официри, часни и достојанствени, спремни да храбро закораче степеницама живота. – Част је наша имовина, наше наслеђе, које ћемо чувати за будућа покољења – поручио је најуспешнији кадет 133 класе Војне академије.

Данашњу свечаност су, уз дефиле, употпунили авиони и хеликоптери Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, који су надлетали српску престоницу, а грађани су имали прилику да гледају егзерцир Гарде и прате музички програм Уметничког ансамбла Министарства одбране ''Станислав Бинички'' и Репрезентативног оркестра Гарде.

- Служите часно свом народу и будите понос наше отаџбине. Живела Србија! - поручио је потпуковник Бране Крњајић из МиГ-а 29 најмлађим официрима.

Као и претходних година, био је то знак да официрске шапке нових потпоручника и потпоручница традиционално полете у ваздух.


Изјава министра одбране Александра Вучића

Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић поносан је на 154 кадета који су постали потпоручници Војске Србије.

– Свечаност је изванредно припремљена, од дефилеа, егзерцира гардиста, а о нашим пилотима да не говорим. Све је импресивно и пресрећан сам што смо на најбољи начин, још једном, представили земљу пред великим бројем страних делегација. Поносан сам што имамо оволико младих људи који воле војску. Видело се по броју присутних, који никада није био већи, да наш народ воли Војску и да људи имају поверење у нашу армију, у оне који чувају Србију.

Изјава председника Скупштине Небојше Стефановића

Председник српског парламента Небојша Стефановић окарактерисао је данашњу промоцију као изузетну традицију наше војске.

– Народ Србије има поверење у своју војску. Ова манифестација је веома значајна за све грађане наше земље. Надам се да ћемо увек неговати овакву традицију, јачати односе између грађана и Војске, и наравно, омогућити свима да уживају у приказу вештина наших гардиста, али наравно и младих кадета.

Изјавe породица и грађана

Значајан дан, промоцију у чин потпоручника, свршеном кадету Војне академије Немањи Митровићу, својим присуством увеличала је скоро цела породица. Уз ограду иза које их је чекао Немања, нестрпљиво су стајали мајка Милица, бака Станимирка и деда Милен Ранчић, поносни на првог официра у фамилији.

– Бацао сам капу пре него они – узвикнуо је пресрећни деда Милен, објашњавајући колико је срећан и поносан на унука. Ту смо сви. Дошла је и тетка, млађи брат, а ту је и девојка. Имам 83 године, и верујте, ово је највећа срећа у мом животу!

Отац Бојана Лукића, Здравко, каже да треба доживети дан какав је данас освануо.

– Његова другарица, сада и колегиница, кадеткиња Јасмина Ковачевић, одлучила је да упише Академију, па је и он пошао њеним примером. Ми смо их подржали, нарочито Бојана, јер је од малена волео униформу – прича поносни тата. На промоцији, Бојану су подршку пружали и мајка, сестра која је дошла са синчићем, који, према њеним речима, много воли ујака, па ће се можда и он када стаса определити за Војску. Девојка Јелена Видовић каже да је у почетку било тешко, али да је увек била уз њега и да ће тако бити и надаље.

Славље чека Бодомира Таојловића у родним Вадовинцима. Барем нам је тако обећала Горица, мајка младог потпоручника Војске Србије. Прослави испред Дома Народне скупштине присуствовали су отац, сестра и девојка.

Родитељи Александре Сајић, кадеткиње Војне академије, поносни су на ћерку. –Oна не само што је прва жена официр у нашој породици, него и прво војно лице уопште. Када се одлучила за војну каријеру, пружили смо јој подршку, јер смо знали да то највише воли – каже отац Никола.

Унапређење у први официрски чин Александар Дробац прославио је уз чланове породице, који су нестрпљиво чекали крај свечане промоције да му честитају.

– Дуго је трајало његово школовање“, кроз сузе каже Александрова мајка Мирјана. – Коначно је постао официр, и сви знамо да су године одрицања вределе. Александар, тенкиста по усмерењу, први је официр у породици Дробац, а отац Душан с поносом најављује славље.

Чедомир Петковић дошао је да гледа свог сина Стефана, који је као студент друге године Војне академије био подршка у строју колегама које су дипломирале. Једва чека дан када ће и Стефан бацати шапку испред Скупштине, безбрижан јер зна да ће његов син након тога имати сигуран посао. – Поред тога што наставља породичну традицију, деда му је био војник, Стефан је изабрао Академију и због добрих услова након завршених студија – објашњава Чедомир мудру синовљеву одлуку.

Осам година Милица Тасић чека овај дан. Када је отишао из породичне куће у Лебану, њен син Данијел имао је свега петнаест година. Најпре четири године Војне гимназије, а затим још четири на Војној aкадемији – предуго су трајале за брижну мајку. – Био је дечак када се одвојио од породице. Тешко сам то пребродила, али сам га подржала у одлуци. Мислила сам да овај дан никада неће доћи, али сам данас најпоноснија на свету.

Поред чланова породице, на промоцију најмлађих официра, као подршка дошли су и бројни пријатељи. Потпоручника Миша Кокотовића најпре су изгрлили другари из краја, па се онда изређала и родбина.

У публици је било и доста малишана који су дошли да посматрају свечаност. Једна од њих је Андреа Пауновић. Још није кренула у школу, а пошто је у строју видела доста лепих девојака, већ размишља да би могла једног дана и она да упише Војну академију. Највише јој се свиђа како војници корачају и баратају с пушкама.

Војин другу годину заредом долази да гледа војнике. И деда и тата су му били војници, па то жели и он. – Волео бих да возим велики тенк! Из приче с најбољим кадетима схватили смо да су управо дечији снови предуслов за успех. И мали Војин је на правом путу!

 

Email